Antena Meniu Search
x

Pacienţii care suferă de mastocitoză se roagă de autorităţi pentru un medicament banal

De ani de zile, pacienţii care suferă de o boală rară, numită mastocitoză se roagă de autorităţi să aducă în ţară un medicament banal şi ieftin, dar vital pentru ei.

Vezi și

De ani de zile, pacienţii care suferă de o boală rară, numită mastocitoză se roagă de autorităţi să aducă în ţară un medicament banal şi ieftin, dar vital pentru ei. 

Aproape o sută de euro ar costa tratamentul pentru un pacient pe lună, asta în timp ce statul decontează, pentru aceeaşi boală, câte trei mii de euro lunar pe pacient, dar pentru alte medicamente. Bolnavii de mastocitoză spun că ce le oferă statul îi omoară cu zile, iar medicii nu înţeleg de ce autorităţile nu aleg metoda mai ieftină şi mai eficientă.

O să o numim Ana. Unul din cei 500 de pacienţi din România diagnosticaţi cu mastocitoză. Timp de 16 ani de zile a căutat diagnosticul corect, iar de şapte ani se luptă cu boala. Femeia ţine boala sub control. Pe banii ei, pentru că statul nu-i oferă tratamentul de care are nevoie: cromoglicatul de sodiu.

Pentru că, spun specialiştii, statul nu înţelege că e mai ieftin să previi decât să tratezi. Mastocitoza este o mutaţie genetică a celulelor sangvine, care permite mastocitelor din sânge să se depună pe organe şi să se transforme în cancer. Cromoglicatul de sodiu, medicamentul de doar opt euro, cutia, împiedică mastocitele să mai iasă din sânge.

La noi în ţară, într-un singur an, statul cheltuieşte aproape un milion şi jumătate de euro pe citostaticele pe care pacienţii nu le doresc. Dacă ar introduce cromoglicatul ca tratament al mastocitozei ar plăti doar 50 de mii de euro pe an.

Ministerul promite rezolvarea cât mai rapidă a problemei. Momentan oficialii spun că lucrează la planul de introducere a cromoglicatului pe lista medicamentelor gratuite.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cunoaşteţi cazuri în care medicii au refuzat nejustificat să facă întrerupere de sarcină?

Observator » Stiri sociale » Pacienţii care suferă de mastocitoză se roagă de autorităţi pentru un medicament banal