Antena Meniu Search
x

Pâinea se scumpeşte din cauza secetei care a afectat culturile de grâu

Seceta scumpeşte pâinea. Fermierii se plâng că recolta de grâu a fost mai mică în acest an. În plus, boabele de grâu s-au stricat pe câmp şi o treime din producţie va ajunge hrană pentru animale. De luna viitoare, preţul unei pâini ar putea creşte de la 5 la 6 lei.

De Redactia Observator la 14.10.2019, 21:16
Vezi și

Seceta scumpeşte pâinea. Fermierii se plâng că recolta de grâu a fost mai mică în acest an. În plus, boabele de grâu s-au stricat pe câmp şi o treime din producţie va ajunge hrană pentru animale. De luna viitoare, preţul unei pâini ar putea creşte de la 5 la 6 lei.

Fănel Peţancă are o mie de hectare de teren în Teleorman şi Giurgiu şi pe 300 dintre ele a semănat grâu. Producţia a fost de 6.000 de kilograme la hectar, cu 2.000 de kilograme mai puţin faţă de anul trecut. 

Fănel Peţancă, producător de grâu şi porumb: În cursul anului trecut, când s-a semănat grâul, ne-am confruntat cu o secetă. Din cauza acestei secete, grâul nu a ieşit sau a ieşit foarte puţin. Cea mai mare parte a ieşit anul acesta, în primăvară, în 2019. Din această cauză, n-a mai înfrăţit suficient şi a avut de suferit producţia 

Aceeaşi problemă o au mulţi fermieri. Producţia de grâu din acest an a fost de 10 milioane de tone, cu 100 de mii de tone mai puţin faţă de anul trecut. În plus, nu tot grâul recoltat poate fi utilizat. 

Agricultorii spun că, la nivelul ţării, 30% din producţie e compromisă. Boabele nu au crescut din cauza soarelui arzător şi din lipsa apei. Aşa că grâul va ajunge hrană pentru animale. 

Priviţi aceste două tipuri de grâu! Acesta este nesănătos, are bobul subdezvoltat şi este decolorat, în timp ce grâul sănătos are bobul mult mai mare. Grâul nesănătos nu este acceptat de către mori şi ajunge ca furaje.

Grâul puţin şi slab cantitativ va scumpi pâinea, avertizează producătorii.  

Roxana Hoştină, producător de pâine: Preţul făinii a crescut într-un an aproximativ cu 5-6%. De asemenea, costurile de curent sunt mărite, salariile angajaţilor de asemenea. De exemplu, franzela care are 500 de grame se va scumpi de la 5 lei la 6 lei 

Tot din cauza secetei, s-a pierdut şi jumătate din recolta de rapiţă anul acesta. Tocmai de aceea mulţi femieri încep să parieze pe porumb şi floarea soarelui. 

Fănel Peţancă, producător de grâu şi porumb: Din această cauză ne-am reorientat, iar suprafaţa care o aveam împărţită pentru rapiţă, automat am relocat-o la celelalte culturi. Şi colegii care au avut curajul şi au semănat foarte puţină rapiţă au pus-o de pomană pentru că nu a mai răsărit

Petre Daea, ministrul Agriculturii: Tot timpul e risc în agricultură! Pe banii lor, cu sprijinul de la bugetul statului şi pe care noi îl recuperăm apoi de la UE 

Preţul cerealelor a crescut, în medie, cu 20 de bani pe kilogram faţă de anul trecut.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri sociale » Pâinea se scumpeşte din cauza secetei care a afectat culturile de grâu