Antena Meniu Search
x

Painea mai ieftina, luxul taxat suplimentar

Paine mai ieftina cu 15 la suta, din toamna. Este promisiunea producatorilor dupa ce Executivul a decis reducerea TVA-ului de la 24 la 9 la suta. Guvernantii s-au gandit si de unde vor face rost de mai multi bani

Vezi și

Unor oameni li se pare mic pretul painii. “Un leu, o paine, nu mi se pare mult. Foarte putin”, spune un cumparator. Din toamna ar putea fi si mai mic, promit producatorii. “Vom proceda la modificarea preturilor in sensul reducerii acestuia cu 15 la suta”, a declarat presedintele Rompan.

Prin urmare, painea de 350 de grame pe care astazi o gasim la un leu in magazine, din toamna ar putea costa 85 de bani. Guvernul a decis ca, din toamna, taxa pe valoarea adaugata sa fie redusa de la 24 la 9 la suta pe tot lantul economic. Atat fermierii vor plati la stat taxe mai mici cu 15 procente pentru graul recolatat din camp, cat si morarii si brutarii. Astfel, toti operatorii economici sunt incurajati sa-si plateasca darile la stat.

"Producatorii din industria panificatiei estimeaza ca evaziunea fiscala se va reduce cu pana la 20 la suta in urmatoarele sase luni. Un miliard de lei pierde statul anual din tranzactiile pe piata neagra facute in acest sector. In prezent, multi dintre brutari uita sa mai dea bon fiscal”, a declarat Victor Ponta.

In schimbul TVA-ului redus la alimente, Guvernul vrea sa colecteze mai multi bani din noi taxe. Vor fi introduse sau marite accize la bijuterii, alcool si alte bunuri de lux. De exemplu, din toamna vom plati un euro acciza pentru gramul de aur de la 14 karate. Noua masura ii nemultumeste pe bijutieri care spun ca astfel evaziunea fiscala in domeniu va creste.

Blanurile naturale vor fi accizate cu sume cuprinse intre 50 si 1.200 de euro in functie de valoarea produsului. Pentru masinile cu un motor mai mare de trei mii de centimetri cubi se va plati un euro pe centimetrul cub. Yachturile vor si ele taxate la lungime: 500 de euro pe metru liniar pentru navele cu vele mai mari de opt metri.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Veţi participa la Slujba de Înviere?

Observator » Stiri sociale » Painea mai ieftina, luxul taxat suplimentar