Video Pandemia i-a făcut pe români să scoată mai puţini bani din buzunare. Cum au arătat vieţile celor care au ales să economisească
Nu am fost în concedii, nu am ieşit la terase şi am cumpărat doar strictul necesar, mai ales în primul an de pandemie. Iar banii puşi deoparte au ajuns în conturile bancare, chiar dacă dobânzile sunt mici. Banca Naţională anunţă ca Economiile în lei au crescut cu 14 procente în ultimul an.
Adriana Purcărea: Cumva nu ne-am făcut foarte mari griji din punct de vedere financiar. Dar precauția a existat, nu știam cum va evolua.
Speriaţi de efectele crizei pandemice, mulţi au economisit o parte din venituri. Adriana, spre exemplu, cheltuia sume importante pe excursii sau ieşiri în oraş. Anul trecut acest lucru nu s-a mai întâmplat.
Adriana Purcărea: Au fost sume destul de considerabile.
Reporter: Ce o să faceți acum cu banii economisiți?
Adriana Purcărea: Îi investim în primul rând în educația copiilor. Şi în concedii de ce nu! Asta am și făcut la începutul anului. Am mers în două concedii în Egipt și în Dubai.
Şi în familia lui Victor economisirea a devenit literă de lege.
Victor: Avem și în lei și în valută. În franci! Avem un copil și ne-am gândit pentru viitorul lui. I-am făcut un cont copilului și punem în fiecare luna câte 200 lei și îi transformăm în franci. Și așa ușor sperăm că până la 18 ani să fie ok.
Inclusiv în pandemie cuplul a continuat să vireze bani în contul celui mic. În patru ani s-au strâns 9.600 de lei.
Victor: Cazul meu a fost unul fericit, am putut lucra și eu și soția. Eu am întreținut familia, ea din ce a câștigat a pus în depozite.
Viaţa celor din industria Horeca a fost diferită
Lucrurile nu au stat la fel însă pentru angajaţii din domeniile afectate de criză.
Andra Drăgan, angajat Horeca: Am trăit din economii! Lucrând în domeniul Horeca vă imaginaţi, a fost cea mai dificilă misiune.
Reporter: Cum a fost pentru tine 2020?
Andra Drăgan, angajat Horeca: Prefer să nu ţin cont de el. E ca şi cum nu ar fi existat.
Una peste alta, nivelul depozitelor bancare a crescut spectaculos în ultimul an. De altfel și datele Băncii Naționale arată că numărul celor care economisesc a crescut în ultimul an. Depozitele în lei s-au majorat cu 14 procente până la 157 miliarde de lei, iar cele în valută cu 10% până la echivalentul a 109 miliarde lei.
Dan Suciu, BNR: Este marea supriză plăcută a acestei perioade. Să spunem plăcută, pentru că până la urmă nu e rău să ai economii și să ai o creştere a economisirii. Am mai avut încă o perioadă asemănătoare, dar nu la nivelul acesta în boom-ul dinainte de 2008, dar era cu totul altceva nivelul de venituri atunci.
Analiştii financiari îi sfătuiesc pe cei care acum vor să investească banii economisiţi să ţină cont şi de inflaţie.
Irina Chiţu, analist financiar: Dacă intenţionează să cumpere un apartament, banii acumulați să îi aibă pentru un avans. Să dea un avans cât mai mare. Dacă va crește inflaţia atunci vom vedea dobânzi din ce în ce mai crescute și pentru cei care au deja credite vor creşte ratele.
Alte variante de economisire sunt fondurile de investii, sau cele de pensii.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰