Antena Meniu Search
x

SPECIAL! Parabenii din cosmetice, inamici publici

Niciun produs cosmetic nu rezista mai mult de cateva zile daca nu contine conservanti! Conservantii cosmetici poarta numele inspaimantator de "parabeni"

Vezi și

De ce inspaimantator? Pentru ca - acum cativa ani - un doctor din Occident a lansat o teorie cumplita: parabenii din cosmetice pot duce la aparitia cancerului. Ce mai freamat, ce mai zbucium. Pana recent, cand un nou studiu a demonstrat ca parabenii nu au nicio treaba cu bolile incurabile.

Alegerea unui produs cosmetic nu este un lucru atat de simplu precum s-ar putea crede. Femeile sunt in stare sa stea ore intregi in fata rafturilor cu sampoane, creme sau lotiuni. Le miros, le testeaza si le compara preturile. Compozitia acestora, insa, trece in plan secund sau chiar tert. Asa ca alegerea se face pe criterii proprii.

Parabenii sunt acei conservanti care se gasesc in produsele cosmetice. Rolul lor este acela de a conserva produsele pentru o perioada foarte indelungata de timp sau o perioada redusa. Sunt acei compusi de ordin petrolier.

Pana acum cativa ani, nimeni nu dadea atentie parabenilor. Doar ca, in urma cu niste ani, un studiu a afirmat ca respectivii conservanti ar fi cancerigeni. Cum au auzit acest verdict nemilos, o multime de femei au alergat la dulapiorul cu produse cosmetice si le-au luat la analizat bucata cu bucata. Toate care contineau parabeni au fost aruncate urgent la gunoi. "Nu stiu exact ce sunt parabenii, dar stiu ca sunt niste substante chimice care pot sa influenteze organismul. Ma uit sa vad compozitia si intr-adevar ma feresc. Daca vad un produs cu mai putini il iau pe acela", spune o doamna.

Dupa studiul alarmist au aparut alte cercetari, potrivit carora potentialul cancerigen al parabenilor nu a putut fi demonstrat. Parabenii nu afecteaza pielea in niciun fel. Partea buna a povestii este ca, din multitudinea de substante care se gasesc pe piata sunt corsenvanti naturali. Un exemplu este vitamina E. Pe de alta parte cantitatile care se gasec in produsele cosmetice nu sunt in stare sa determine concentratii.

Specialistii spun ca e bine sa evitam parabenii "in exces". Nu sunt daunatori, dar totusi e bine sa fim atenti la ceea ce cumparam. Si, mai ales, de unde cumparam: de preferabil, din farmacii. Produse fara parabeni gasim si in magazinele clasice. De fapt, gasim si cu, si fara, dupa cum doreste clientul.

In orice caz, diferentele de preturi nu sunt date de prezenta sau de absenta parabenilor, ci de tehnologia folosita la obtinerea cosmeticelor si - in special - de ingredientele pe care le contin.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Unde vă petreceţi Sfintele Paşti?

Observator » Stiri sociale » SPECIAL! Parabenii din cosmetice, inamici publici