Antena Meniu Search
x

Video Părinții vor putea lucra de acasă 4 zile pe lună: noua lege vine cu avantaje și pentru copii. Psiholog: "Este un mare pas înainte"

Salariații care au în întreținere copii în vârstă de până la 8 ani vor putea lucra de acasă 4 zile pe lună. Desigur, legea se aplică doar în cazul celor cărora tipul de muncă le permite acest lucru. Parlamentarii care au votat "pentru" spun că vor să le dea astfel șansa părinților de a gasit un echilibru între carieră și viața de familie. 

Clara Mihociu
de Clara Mihociu

la 29.06.2023, 20:38

Vezi și

Andreea are 24 de ani şi îl creşte singură pe Eric. A trebuit să îşi dea demisia pentru a putea sta cu cel mic. Spune că legea i-ar fi fost de mare ajutor.

Andreea: A venit vacanţa, vă înţeleg cât vă înţeleg cei de la locul de muncă, dar la un moment dat îţi spune, măi fată, du-te acasă, că avem nevoie de oameni stabili. L-am mai luat și cu mine la muncă, dar ştiţi cum e, greu.

Reporter: De ce o vrei acasă?

Eric, copilul Andreei: Pentru că e bună cu mine!

Pe acelaşi subiect

Unii părinți reușesc deja să lucreze de acasă

Diana este, însă, una dintre norocoase. Are doi copii si lucrează în marketing.

Diana, angajată: Slavă Domnului, eu reuşesc să muncesc de acasă, dar pentru multe alte femei ar fi un lucru foarte bun. Consider şi pentru ei un lucru foarte bun că văd că mami munceşte. Înţeleg că aşa vin banii, că avem responsabilităţi, dar şi că sunt lângă ei non stop.

Munca de acasă e posibilă după modificarea adusă Codului Muncii.

Clara Mihociu, reporter Observator: Părinţii trebuie doar să facă o cerere la locul de muncă pentru a beneficia de cele patru zile de telemuncă. Au două variante. Fie leagă cele patru zile consecutiv, fie îşi iau câte o zi pe săptămână în funcţie de cum au nevoie.

Ce avantaje sunt pentru copii

Avantaje sunt şi pentru copii, spun psihologii.

Mirela Zetu, psiholog: Cu siguranţă, este un mare pas înainte în relaţia copil-părinte în primul rând. Până la 12 ani se dezvoltă relaţia de ataşament. Timpul împreună ajută foarte mult la dezvoltarea copilului. E un stres un pic mai mic să ştiu că pot să stau cu copilul meu şi pot munci în continuare.

Pentru a intra în vigoare, proiectul trebuie promulgat de șeful statului. O legislație similară există și în Austria, unde salariații părinți care au în îngrijire copii în vârstă de până la 8 ani își pot reduce programul de lucru cu până la 20%.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Când ţineţi post negru, renunţaţi inclusiv la apă?

Observator » Stiri sociale » Părinții vor putea lucra de acasă 4 zile pe lună: noua lege vine cu avantaje și pentru copii. Psiholog: "Este un mare pas înainte"