Păsări pe cale de dispariție, salvate şi îngrijite la Târgu-Mureș

De Redactia Observator.
Publicat: 17.10.2020, 08:28.
Actualizat: 17.10.2020, 13:26

Slăbit şi înfometat. Aşa a fost descoperit cu o lună în urmă, pe un câmp de lângă Timişoara, un pui de codalb.

Pasărea foarte rară în România o duce însă bine, acum. A fost dusă la centrul de reabilitare din Târgu Mureş, şi devine din ce în ce mai puternică pe zi care trece. Îngrijitorii speră să-i dea drumul înapoi în sălbăticie, cât de curând. Doar câteva zeci de vulturi din această specie mai trăiesc în ţara noastră.

Este una dintre cele mai rare păsări care pot fi găsite din România. Doar 50 de exemplare de codalb ar mai exista în ţara noastră. Chiar şi acest pui pare să fie un imigrant.

Iulia Vizi, grupul Milvus: Noi credem că acest vultur, juvenil, pui de anul acesta, vine din coloniile din Serbia şi Bulgaria, acolo unde specia mai există. A fost dus la un cabinet veterinar din Arad, iar mai apoi a ajuns la Târgu Mureş. Acum, vulturul este în reabilitare, primeşte de mâncare şi sperăm noi că va fi eliberat în curând.

Puiul de vultur a fost găsit pe un câmp lângă Timişoara. Era într-o stare precară, slăbit şi nemâncat. Timp de 6 săptămâni a fost îngrijit într-un adăpost din vestul ţării, iar apoi a fost adus la Târgu Mureş, unde starea sa este verificată zilnic.

Tamaş Papp, grupul Milvus: Este o pasăre destul de leneşă, printre păsările răpitoare, mănâncă destul de multe leşuri, mănâncă şi peşte, iar dacă e nevoit, este totuşi o pasăre de pradă foarte bună şi poate să prindă şi păsări de talie mare.

Tot la Târgu Mureş este îngrijit şi un vultur sur, o specie dispărută din România de zeci de ani.

Tamaş Papp, grupul Milvus: Vulturul sur este una dintre cele patru specii de vulturi care cuibăresc în Europa. Toate cele patru specii au cuibărit şi în România, dar, din păcate, toate cele patru au dispărut din fauna ţării în decursul secolului XX.

Pasărea este tot un pui şi a fost găsită în Parcul Natural Lunca Mureşului, într-o stare avansată de epuizare. Oamenii care găsesc animale sălbatice rănite nu trebuie să le atingă şi, în niciun caz, să le ia acasă. În schimb, pot apela la asociaţii care ştiu în ce condiţii pot fi acestea îngrijite până să fie eliberate din nou în natură.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.

Citește și
Social • ieri la 22:45
Foto
Centrul Vechi ar putea deveni istorie. Zeci de terase s-ar putea închide, după noile decizii luate în Consiliul General
recomandari pe a1.ro
Au doborât recordul pentru cea mai mare familie. Câți copii are familia și cât de mult costă doar mâncarea lor
Social • ieri la 17:29
Foto
Roata panoramică din Constanţa devine istorie

Top știri

Animație: Cum s-a petrecut accidentul în care a murit tânărul polițist Ionuţ Negrilă. Motocicleta s-a rupt în două
1
Eveniment • ieri la 19:11

Nesăbuinţa cu care s-a avântat în trafic l-a costat viaţa pe Ionuț Negrilă, un tânăr poliţist-motociclist. Avea viteză și, foarte posibil, făcea întrecere cu un alt motociclist, tot poliţist. Ambii erau în timpul liber.

PARTENERI
Cu ce probleme se confruntă Adela Popescu, însărcinată în 20 de săptămâni: ”Perioadă dificilă, analize de sânge, ecografii”
spynews.ro
EXCLUSIV. Pfizer, Moderna sau AstraZeneca? Ce le răspunde un medic pacienților atunci când este întrebat care vaccin este mai eficient
gandul.ro
Dezvăluiri uluitoare: fiul lui Ilie Dumitrescu vindea cocaină amestecată cu Paracetamol și fura la cântar!
prosport.ro
A fost sărac toată viața fără să știe că avea așa ceva în curte. Peste ce a dat un țăran când își săpa liniștit grădina
redactia.ro
Horoscopul zilei de 28 februarie 2021. Peștii trebuie să se preocupe de propria persoană. Află ce se întâmplă cu zodia ta
CaTine.ro
În ciuda speculațiilor, Leticia Calderon devăluie că relația dintre copiii ei și tatăl lor este una foarte strânsă
tvhappy.ro
O mai știi pe Nadine? Ce viață chinuită a avut. Uite ce a ajuns să facă ACUM
libertatea.ro
Fiica lui Andrei Vochin despre relația cu Ilie Dumitrescu: „A fost o greșeală față de tatăl meu. L-a deranjat”
GSP
"Un laş, ca toţi bărbaţii!" Femeia care a ajuns din cauza lui Ion Ţiriac la psihiatru, după ce s-a despărţit de miliardar: "Eu sunt cea care a suferit"
as.ro
ULTIMELE ȘTIRI
CITEȘTE PE A1.ro
Relația care a nedumerit Internetul. Cum reușesc 3 tineri ”foarte îndrăgostiți” să formeze un ”cuplu” cu 2 femei și un bărbat
A1.RO
Creatura ciudată găsită de un pescar a pus pe jar internetul. Ce este vietatea din imagine și de ce vor toți să o cumpere
A1.RO

TV

Te cunosc de undeva, azi, ora 20:00 pe Antena 1: Emoţii la cote înalte
TV • la 08:21
Video

Te cunosc de undeva, azi, ora 20:00 pe Antena 1: Emoţii la cote înalte

Emoţii la cote înalte în cea mai nouă gală Te cunosc de undeva!, difuzată sâmbăta aceasta, de la 20:00, la Antena 1. Sub...