Antena Meniu Search
x

Păsări pe cale de dispariție, salvate şi îngrijite la Târgu-Mureș

Slăbit şi înfometat. Aşa a fost descoperit cu o lună în urmă, pe un câmp de lângă Timişoara, un pui de codalb.

de Redactia Observator

la 17.10.2020, 13:26

Vezi și
  • Puiul de vultur a fost găsit pe un câmp lângă Timişoara.
  • Era într-o stare precară, slăbit şi nemâncat.

Pasărea foarte rară în România o duce însă bine, acum. A fost dusă la centrul de reabilitare din Târgu Mureş, şi devine din ce în ce mai puternică pe zi care trece. Îngrijitorii speră să-i dea drumul înapoi în sălbăticie, cât de curând. Doar câteva zeci de vulturi din această specie mai trăiesc în ţara noastră.

Este una dintre cele mai rare păsări care pot fi găsite din România. Doar 50 de exemplare de codalb ar mai exista în ţara noastră. Chiar şi acest pui pare să fie un imigrant.

Iulia Vizi, grupul Milvus: Noi credem că acest vultur, juvenil, pui de anul acesta, vine din coloniile din Serbia şi Bulgaria, acolo unde specia mai există. A fost dus la un cabinet veterinar din Arad, iar mai apoi a ajuns la Târgu Mureş. Acum, vulturul este în reabilitare, primeşte de mâncare şi sperăm noi că va fi eliberat în curând.

Puiul de vultur a fost găsit pe un câmp lângă Timişoara. Era într-o stare precară, slăbit şi nemâncat. Timp de 6 săptămâni a fost îngrijit într-un adăpost din vestul ţării, iar apoi a fost adus la Târgu Mureş, unde starea sa este verificată zilnic. 

Tamaş Papp, grupul Milvus: Este o pasăre destul de leneşă, printre păsările răpitoare, mănâncă destul de multe leşuri, mănâncă şi peşte, iar dacă e nevoit, este totuşi o pasăre de pradă foarte bună şi poate să prindă şi păsări de talie mare.

Tot la Târgu Mureş este îngrijit şi un vultur sur, o specie dispărută din România de zeci de ani. 

Tamaş Papp, grupul Milvus: Vulturul sur este una dintre cele patru specii de vulturi care cuibăresc în Europa. Toate cele patru specii au cuibărit şi în România, dar, din păcate, toate cele patru au dispărut din fauna ţării în decursul secolului XX.

Pasărea este tot un pui şi a fost găsită în Parcul Natural Lunca Mureşului, într-o stare avansată de epuizare. Oamenii care găsesc animale sălbatice rănite nu trebuie să le atingă şi, în niciun caz, să le ia acasă. În schimb, pot apela la asociaţii care ştiu în ce condiţii pot fi acestea îngrijite până să fie eliberate din nou în natură.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că lucraţi sub calificarea dumneavoastră la locul de muncă?

Observator » Stiri sociale » Păsări pe cale de dispariție, salvate şi îngrijite la Târgu-Mureș