Patronii şi sindicatele solicită o decizie în privinţa valorii salariului minim pentru anul viitor
Două milioane de români nu ştiu ce venituri vor avea de la anul. Vorbim despre 30 la sută din angajaţii din ţară care sunt plătiţi cu salariul minim pe economie. Sunt luate în calcul mai multe variante pentru stabilirea nivelului minim.
Două milioane de români nu ştiu ce venituri vor avea de la anul. Vorbim despre 30 la sută din angajaţii din ţară care sunt plătiţi cu salariul minim pe economie. Sunt luate în calcul mai multe variante pentru stabilirea nivelului minim. Calculele arată că, pentru un trai decent în România, o persoană are nevoie de un câştig dublu faţă de valoarea actuală a salariului minim.
În România există trei niveluri ale salariilor minime. Cel mai mic este de 1.263 de lei net pentru angajaţii necalificaţi. Cei cu studii superioare primesc lunar 1.413 lei în mână, iar muncitorii din construcţii sunt remuneraţi cu un minim de 1.774 de lei. Fostul Guvern a vorbit despre o majorare de 100 de lei a salariului minim. Noul Executiv încă face calcule.
Sindicatele şi patronatele se mai tem că Ordonanţa 114 va fi abrogată şi, odată cu ea, majorările de salarii promise pentru profesori, din 2020, dar şi salariul minim brut diferenţiat, de 3.000 de lei, pentru cei din construcţii.
Parlamentul a adoptat o lege care stabileşte că salariul minim trebuie să fie calculat în funcţie de coşul lunar pentru un trai minim decent. Astăzi, preşedintele a cerut o reexaminare. Şi spune că modificarea valorii coșului minim, prin Hotărâre de Guvern, încalcă principiul separației puterilor în stat.
Dacă ne raportăm la o familie, de exemplu, de doi adulţi şi doi copii, în fiecare lună cheltuielile doar pentru îmbrăcăminte şi încălţăminte ajung la cel puţin 670 de lei.
Sunt însă doar o mică parte din bugetul necesar pentru un trai decent. Cei mai mulţi bani se consumă, într-o lună, pe locuinţă. Adică în jur de 1.800 de lei pe rată sau pe chirie şi, adunat, peste 1.400 de lei cu anumite dotări şi cheltuieli necesare pentru casă.
Şi dacă tot suntem la capitolul cheltuieli necesare, să ştiţi că de aproape 240 de lei are nevoie o astfel de familie pentru produsele de uz casnic şi igienă personală.
Alte servicii cum ar fi abonamentele de orice fel care trebuie achitate lunar costă în jur de 500 de lei, pentru educaţie şi cultură este nevoie de un fond de cel puţin 560 de lei şi ajungem la un capitol mai delicat, sănătatea, căreia trebuie să îi alocăm măcar 100 de lei pe lună.
Cum timpul liber ne costă şi el, recreerea mai înseamnă încă 240 de lei. Specialiştii ne recomandă, pentru siguranţă, să vă gândiţi şi la un fond de economii de minimum 630 de lei. Dacă tragem linie, un trai decent pentru o astfel de familie înseamnă pe puţin un consum de aproape 7 mii de lei pe lună.
La Ministerul Muncii ar fi în discuţie patru variante de lucru privind salariul minim.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰