Patronii anunţă că vor scădea salariile de la anul, iar taxa de solidaritate va fi plătită de angajaţi
Vor scădea salariile! Acesta este verdictul patronilor din România, în timp ce Guvernul încearcă să explice ce este de fapt taxa de solidaritate.
Vor scădea salariile! Acesta este verdictul patronilor din România, în timp ce Guvernul încearcă să explice şi SĂ-ŞI explice ce este de fapt taxa de solidaritate. Cele două procente vor ajunge să fie plătite de angajaţi, spun patronatele. Astăzi, premierul Tudose a încercat şi el să înţeleagă şi să traducă ce a vrut să spună ministrul de Finanţe.
Mihai Tudose, premierul României: "Eu încerc să vorbesc româneşte, nu finanţist, ca domnul Mişa, care, pe fond, din punct de vedere tehnic, a ieşit bine, traducerea a ieşit prost la domnia sa."
Marcel Ciolacu, vicepremier: "Domnul ministru, de aici a ieşit că există o nouă taxă. Nu există nicio nouă taxă. Toţi cei care îşi fac bugetul pe anul viitor, toate companiile pot să bugeteze că vor exista taxe mai puţine, deci cheltuielile vor fi mai mici cu angajaţii."
Mihi Tudose, premierul României: "Şi mai puţine, şi mai mici. Deci, iată, traducem din domnul Mişa în româneşte."
Patronii au înţeles însă altceva. Că e o taxă în plus şi că nu o vor plăti ei. Ci angajaţii. Sau vor da oameni afară. "Poate să ducă la scăderi de salarii în sectorul privat sau chiar la închideri de firme. Dar e posibil din 3 reporteri să am doi, din 3 şoferi să am doi şi să-i alerg mai tare pe aceiaşi bani.", spune Cristian Pârvan, reprezentant al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România.
Analiştii spun că taxa de solidaritate de 2% vine acum să anihileze până şi creşterea mică a salariilor după scăderea impozitului pe venit. Adrian Benţa, consultant fiscal: "Cred că s-au făcut nişte calcule bugetare şi s-a constat că această mutare a contribuţiilor va genera un deficit bugetar mai mare şi atunci s-a trecut la o recucerire a banilor care ar fi trebuit să nu se mai achite." Cristian Pârvan, reprezentant al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România: "Se face solidaritate cu mediul de afaceri, pentru a acoperi creşterile aberante pe care Guvernul le-a practicat în sectorul de stat."
Calculele şi salariile au fost aruncate în haos de Ministrul de Finanţe.
Deşi ministrul de finanţe spune că ar trebui să intre în vigoare la 1 ianuarie, taxa de solidaritate nu apare în programul de guvernare şi nici nu se regăseşte în vreun proiect de lege.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰