Video Patronii de pe litoral caută cu disperare angajați. Ce salariu primeşti ca ospătar sau menajeră la malul mării
Se simte briza relaxării, dar la malul mării încep să apară altfel de crize. Turiştii vin pe litoral, dar nu prea are cine să-i servească. Patronii se plâng că nu au personalul necesar. În următoarele 2 luni ar urma să angajeze în jur de 40% din forţa de muncă necesară pentru acest sezon.
Criză de forță de muncă pe litoral
Patron la mare, caut angajaţi. Cam aşa ar suna semnalul de alarmă tras de cei care au afaceri pe litoral.
Lacme Idris, manager hotel: Pe fiecare departament avem nevoie de personal. În bucătărie avem nevoie de bucătari, ospătarii sunt elevi studenți care vin an de an, cameriste la fel.
Nicolae Bucovală, vicepreşedinte FPTR: Avem 50-60% din personal angajat pt sezonul de vară urmând să completăm în mai -iunie cu celălalt personal necesar
O soluţie luată în calcul pentru a acoperi criza de personal ar fi ca cei care se întorc din străinătate pentru a munci în ţară să fie plătiţi ca afară.
Nicolae Bucovală, vicepreşedinte FPTR: Dacă vb de 1 mie de euro net în mâna, același salariu să îl aibă și în România, dar cu un sistem de impozitare de 20% către statul român
O cameristă câştigă 2.500 de lei La recepţie salariile sunt între 2.500 şi 3.500 de lei. Un ajutor de bucătar 4.000 de lei, iar un bucătar poate ajunge şi chiar depăşi salariul de 6.000 de lei.
Nu găsesc angajaţi, cu sau fără experienţă, nici proprietarii beach barurilor şi restaurantelor.
Irina Lazar, proprietar beach bar: Nu prea vin tinerii la mare, nu prea sunt dornici de muncă, noi avem nevoie de personal
Roberto Tortora, proprietar restaurant: Problemele mari sunt lipsa de pregătire profesională
Cristian Bărhălescu, fost secretar de stat in Ministerul Turismului: Soluția este școală românească, școală care să-i pregateaca pt a fi integrați în piață din România
Doar că pregătirea durează şi, pentru acest sezon, lipsa se simte acut. Kiki are 31 de ani, iar anul trecut a mixat singur pe plajă. Anul acesta, însă, din cauza lipsei de personal, s-a reprofilat şi a trecut la munca fizică.
Reporter: E vreo asemănare între platan şi şlefuitor?
Dj Kiki: Fac amândouă acelaşi lucru. E relaxant, e foarte relaxant, dar mult mai mult îmi place ceea ce fac, DJ-iala.
În timpul pandemiei, se estimează că aproape 100 de mii de angajaţi din turism au ales să plece către alte domenii de activitate sau chiar în afara ţării.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰