Pedepse mărite pentru agresorii care încalcă ordinele de protecție
Agresorii care încalcă ordinele de protecţie vor petrece până la cinci ani în închisoare! Este măsura luată după ce majoritatea celor care încălcau aceste ordine erau cercetaţi în libertate şi ajungeau să îşi agreseze din nou victimele. Deşi un pas în direcţia bună, experţii atrag atenţia: suntem, ca de obicei, în urma multor alte ţări civilizate.
- Încălcarea ordinului de protecție poate aduce o pedeapsă de cinci ani de închisoare.
Victimă violență domestică: El m-a prins la ușă, era cu cel mic în brațe… Off, mda… era cu cel mic în brațe și… a început să mă lovească. Mama mea a intervenit, s-a băgat între noi, a început să o lovească și pe mama mea. În momentul acela a aruncat copilul spre peretele mătușii mele, cel mic căzând pe spate, începând să urle foarte tare pentru că s-a lovit. Cel mic și la ora actuală se trezește plângând, tresare, e speriat.
Sunt cuvintele rostite cu greu de o femeie agresată de tatăl copilului ei. Ordinul de protecţie nu a putut să o apere de furia oarbă a individului.
Victimă violență domestică: Din moment ce a făcut lucrul ăsta și nu a ținut cont și era conștient că în casă sunt camere de luat vederi și că se va ajunge la lucrul ăsta…
Doar în primele șapte luni ale acestui an, instanţele din toată ţara au emis şi menţinut 4610 ordine de restricţie. Adică, în medie, aproape 22 de ordine de restricţie au fost emise în fiecare zi.
O lege promulgată ieri creşte până la cinci ani pedepsele pentru agresorii care încalcă ordinele de protecţie. Până acum, era cel mult un an după gratii.
Cosmin Andreica, sindicatul Europol: Acest lucru, sub o formă sau alta, ne ajută și în ceea ce privește măsura preventivă pe care noi o putem propune și evident magistratul să o însușească, asfel încât în situația încălcării ordinului de protecție să putem recurge direct la măsura preventivă a arestului.
Astfel, cel puţin în teorie, mai puţini agresori vor fi cercetaţi în libertate. Doar că, spun experţii ...
Cosmin Andreica, sindicatul Europol: Putem vorbi în realitate despre o abordare timidă a violenței domestice cu toate că România a fost deficitară în privința legislației. În momentul de față nu avem, în continuare, brățări electronice pentru agresori.
Pedepsele mai dure nu sunt singura noutate. Victimele vor putea beneficia de avocat din oficiu, un drept rezervat până acum doar agresorilor.
Cristian Ene, avocat: Putem vorbi de o lacună a legii. Nu se face altceva decât să se egalizeze acest tratament din partea statului.
Keren Rosner, psiholog: Cu siguranţă le va da curajul să acţioneze. Sunt foarte multe femei care în momentul în care se desprind de partenerul lor nu au susţinere financiară, n-au posibilitatea să plătească un avocat.
Noua lege intră în vigoare de mâine. De mai bine de o lună şi mesajele de ameninţare sau intrarea fără voia partenerului pe conturile sale de pe reţelele de socializare sau e-mail sunt considerate forme de violenţă domestică.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰