Antena Meniu Search
x

Pensia privată, mister pentru români

Românii nu au informaţii despre pensia lor privată obligatorie.

Vezi și

Românii nu au informaţii despre pensia lor privată obligatorie. Câţi bani au acumulat sau la ce firmă contribuie sunt adevărate mistere pentru viitorii pensionari. O demonstrează un experiment Observator, cu numai câteva luni înainte de alegerea crucială pe care toţi angajaţii trebuie s-o facă: renunţă sau nu la Pilonul II?

Din primii zece oameni pe care i-am întâlnit, şase nu ştiau nici ce firmă le administrează pensia privată, nici câţi bani au strâns. 

Tot de pe site-ul Autorităţii de Supraveghere Financiară, puteţi afla ce randament are firma la care sunteţi înregistrat şi chiar vă puteţi transfera la o altă companie. Însă, nu e indicat să o schimbaţi prea des, adică la mai puţin de doi ani, pentru că veţi plăti un comision de până la 5% din banii pe care i-aţi strâns. 

Nu vă aşteptaţi să primiţi o avere la pensie. Dacă facem o medie, cifrele sunt îngrijorătoare pentru fiecare dintre noi.

La aceste fonduri de pensie contribuie peste şapte milioane de români, iar banii adunaţi depăşesc patruzeci şi unu de miliarde de lei. Însă, din acestea, 1,8 miliarde se duc doar pe comisioanele firmelor. 

Plata pensiilor private obligatorii va începe în anul 2024.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri sociale » Pensia privată, mister pentru români