Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Scandal zi de guvernare a cabinetului Dăncilă: toţi miniştrii au renunţat la protecţia SPP, aşa cum a făcut şi şeful PSD, preşedintele Camerei, Liviu Dragnea

Guvernul Dăncila şi-a început mandatul cu o premieră, într-un scandal cu acuzaţii de spionaj la nivel înalt. Toţi miniştrii au renunţat la SPP.

de Redactia Observator

la 30.01.2018 , 19:25

Guvernul Dăncila şi-a început mandatul cu o premieră, într-un scandal cu acuzaţii de spionaj la nivel înalt. Toţi miniştrii au renunţat la SPP, după ce Liviu Dragnea a declarat că agenţii sunt puşi să monitorizeze demnitari, în loc să îi păzească. Liderul PSD care e şi al treilea om în stat ca preşedinte al Camerei Deputaţilor mai spune că şeful SPP ar vrea să îl execute până în primăvară. Şi dă de înţeles că tot el i-ar fi determinat pe foştii premieri Grindeanu şi Tudose să se întoarcă împotriva partidului. 

În prima zi la Palatul Victoria, premierul Viorica Dăncilă a venit cu o maşină a ministerului de Interne. Sub protecţia jandarmilor, în locul ofiţerilor SPP. Un scandal fără precedent zguduie Serviciul de Pază şi Protecţie. Liviu Dragnea acuză că Lucian Pahonţu, şeful Serviciului, vrea să îl "execute" până în primăvară. 

După declaraţiile liderului PSD, membrii cabinetului Dăncilă au renunţat în bloc la SPP. 

Vezi și

În calitate de şef al Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea a renunţat la ofiţerii SPP de mai bine de un an. I s-a alăturat atunci şi premierul Sorin Grindeanu. Cei doi aveau suspiciuni că ofiţerii serviciului ar fi comunicat generalului Pahonţu aspecte din viaţa lor privată şi ar fi intrat în jocuri politice. Liderul PSD a apărut apoi însoţit de bodzguarzi privaţi sau forţe din interiorul Jandarmeriei. 

Pe acelaşi subiect

SPP este singura structură care asigură protecţia demnitarilor români. De serviciile instituţiei beneficiază preşedintele României, preşedintele Senatului, preşedintele Camerei Deputaţilor, premierul şi toţi cei care fac parte din Consiliul Suprem de Apărare a Ţării. Adică şase dintre miniştri. 

Din CSAT fac parte Ministrul Apărării Naționale, Ministrul Afacerilor Interne, Ministrul Afacerilor Externe, Ministrul Justiţiei, Ministrul Economiei şi Ministrul Finanţelor Publice. După scandalul izbucnit între Liviu Dragnea şi Lucian Pahonţu, toţi ar fi renunţat la serviciile SPP. Cu o excepţie. Potrivit unor surse, minsitrul Tudorel Toader nu a renunţat la acest serviciu şi nu ar avea de gând să renunţe.

Alţi membri ai CSAT, care au parte de protecţia SPP, sunt directorii SRI şi SIE, şeful Statului Major al Apărării, consilierul prezidenţial pentru securitate naţională şi secretarul Consiliului Suprem de Apărare a Ţării. De asemenea, parlamentarii şi liderii partidelor politice, au parte de protecţie, la cerere. Au mai existat situaţii în care aleşii au renunţat la acest serviciu. 

De asemnea, SPP asigură paza demintarilor străini care vin în România. Ultima vizită oficială a fost cea a delegaţiei japoneze, în frunte cu premierul Shinzo Abe. 

Anual, SPP primeşte sume importante de la bugetul de stat. Anul acesta au fost alocate aproximativ 192 de milioane de lei.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri sociale » Scandal zi de guvernare a cabinetului Dăncilă: toţi miniştrii au renunţat la protecţia SPP, aşa cum a făcut şi şeful PSD, preşedintele Camerei, Liviu Dragnea