Antena Meniu Search
x

Persoane cu dizabilităţi folosite de propriile familii pentru carduri de parcare

În marile oraşe, parcatul maşinii este o provocare şi, totodată, un test al răbdării pentru şoferi. Să nu mai vorbim de centru, unde spaţiile sunt puţine şi contracost.

De Redactia Observator la 04.03.2020, 17:50
Vezi și
  • Doar în ultimii 6 ani s-au eliberat aproape 4800 de legitimaţii.
  • Cererile pentru aceste legitimaţii rămân în creştere.

În marile oraşe, parcatul maşinii este o provocare şi, totodată, un test al răbdării pentru şoferi. Să nu mai vorbim de centru, unde spaţiile sunt puţine şi contracost. Scutite de plată sunt persoanele cu handicap, pentru care se emite o legitimaţie doveditoare pentru parcarea gratuită.

Bulevardul Revoluţiei din Arad. O arteră principală din oraş şi cât e ea de lungă, aproape tot pe atât e sufocată de autoturismele parcate. E drept, oamenii au treabă în zonă.

Acolo se află instituţii publice, cum ar fi Primăria, dar şi sediul unei universităţi sau teatrul. Astfel că parcarea este contracost: 2 lei pe oră.

Locul este gratuit doar pentru persoanele cu handicap, care se plâng, însă, că nu beneficiază de această facilitate.

Ecaterina Jager, preşedintele asociaţiei handicapaţilor neuromotor Arad: Sunt mulţi care se folosesc de aceste carduri pentru că au pe cineva în familie cu handicap, care are dreptul la acest card de parcare. Noi când mergem cu copiii pe care îi ducem la program, nu avem unde să îi dăm jos din maşină decât în mijlocul pieţei.

Mihai Fighir, preşedintele asociaţiei distropicilor muscular Arad: Nu e corect ca o persoană sănătoasă să blocheze un loc pentru cei care găsesc foarte greu locuri de parcare. Avem mulţi colegi cu maşini adaptate şi tocmai din cauza celor care ocupă abuziv, ei nu au loc.

Majoritatea maşinilor parcate acolo au pusă la vedere pe bord o legitimaţie de handicap deţinută, mai mult sau mai puţin, pe drept. Chiar cei în cauză sunt singurii care au sesizat de această problemă. Autorităţile spun, însă, că e o acţiune pe care nu o pot controla.

Nicolae Mehelean, directorul recons Arad: Noi nu avem voie să verificăm datele cu caracter personal. Asta e o problemă a poliţiei locale. 

Cifrele, însă, dau de bănuit. Doar în ultimii 6 ani s-au eliberat aproape 4800 de astfel de legitimaţii în baza mai multor documente, printre care şi certificatul de handicap emis de o comisie medicală.

Ralu Cotrău, purtătorul de cuvânt al primăriei Arad: Angajaţii societăţii nu pot contesta nici calitatea acestui document, nici decizia unei comisii de specialitate, astfel că suntem obligaţi prin lege să acordăm aceste legitimaţii

Erika Stark, directorul DGASPC Arad: Nu putem afirma că s-a observat o creştere semnificativă în ceea ce înseamnă solicitări pentru evaluarea dosarelor în vederea încadrării în grad de handicap la nivelul instutiţiei noastre.

Însă, cererile pentru aceste legitimaţii rămân în creştere. Până atunci, autorităţile au redus costul abonamentelor de parcare, în speranţa că vor aduna mai mulţi bani la buget, dar fără succes deocamdată.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri sociale » Persoane cu dizabilităţi folosite de propriile familii pentru carduri de parcare