Peste 2.000 de monede antice, inele romane şi pandantive, valorificate ilegal în România
Numeroase monede antice, fibule romane, vârfuri de lance, inele și pandantive au fost valorificate în mod ilegal de persoane din cinci județe și din București.
Vineri, polițiști de investigații criminale din cadrul I.P.J. Constanța, sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanța, au făcut 23 de percheziții domiciliare, în municipiul București și în județele Alba, Constanţa, Hunedoara, Ilfov și Vâlcea, în cadrul unui dosar penal pentru furt calificat și tăinuire, la locuințele unor persoane bănuite de comiterea de infracțiuni contra patrimoniului cultural național.
„Din cercetări, a reieşit faptul că persoanele bănuite ar fi desfășurat o activitate amplă, în ceea ce privește colectarea, deținerea și valorificarea de artefacte antice, din perioada romană și medievală, în special monede și bunuri arheologice, și ar fi înlesnit valorificarea acestora, urmărind, prin disimularea originii şi naturii ilicite a pieselor arheologice, crearea unei stări de aparentă legalitate şi inserarea bunurilor în fluxul afacerilor legitime cu antichităţi”, anunță polițiștii, relatează mediafax.ro.
Monede antice, inele romane, pandantive și vârfuri de lance, valorificate în mod ilegal în România
În urma perchezițiilor, au fost descoperite și indisponibilizate peste 2.000 de monede antice, din perioada romană (denari romani), bizantine, din perioada greacă, tetradrahme celtice și monede medievale din aur, argint și bronz, precum și 33 de bunuri arheologice printre care sunt fibule romane, vârfuri de lance, inele din perioada romană și pandantive. Totodată, au fost identificate și alte bunuri și documente folosite în realizarea activității infracționale de sustragere și traficare a artefactelor (documentație de specialitate, suporturi de stocare a datelor, acte bancare de transfer de bani, lingouri de aur și platină).
"Activităţile au beneficiat de sprijinul Direcției de Investigații Criminale - I.G.P.R., Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti, polițiștilor din cadrul I.P.J. Constanța (Serviciul Criminalistic, Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice, Serviciul pentri Acțiuni Speciale, Serviciul Arme, Explozivi și Substanţe Periculoase, Poliția municipiului Constanța) și cei ai inspectoratelor de poliție județene Alba, Ilfov, Hunedoara și Vâlcea. Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcţia Operațiuni Speciale și U.T.A.I. Constanța", menţionează I.P.J. Constanța.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰