Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Peste 50.000 de persoane au renunţat definitiv la România doar în 2022. Motivul pentru care Anda s-a mutat în Italia: "Mi-am lăsat părinţii"

50 de mii de români au emigrat anul trecut în cel mai mare val de plecări din ultimele trei decenii. Majoritatea sunt tineri, iar decizia lor ne afectează pe toţi: cu o populaţie îmbătrânită şi tot mai mică, viitorul României este în pericol. 

de Mihaela Călin

la 08.08.2023 , 20:00

Mihaela Călin: Din miile de români care pleacă astăzi din ţară, în jur de 130 şi-au luat bilet doar dus. Nu se vor mai întoarce acasă decât în vacanţă. Atât de mare e exodul spre Vest. România a pierdut un sfert de milion din populaţie în ultimii 10 ani. 

Fenomenul a explodat după ce ni s-au deschis graniţele UE

Imaginaţi-vă că locuitorii unui întreg judeţ, precum Mehedinţi sau Ialomiţa, dispar pur şi simplu din ţară. Asta s-a întâmplat în ultimul deceniu. Fenomenul început după Revoluţie a explodat după ce ni s-au deschis graniţele Uniunii Europene şi pare astăzi de neoprit. 

Vezi și

Cristian Păun, economist: Din păcate astăzi vedem un val de plecări și mai periculos: părinții își trimit copiii afară să studieze afară la facultăți, chiar vedem că vârsta de plecare începe să scadă, sunt copii care încep să facă liceul în alte țări. 

Pe acelaşi subiect

50.000 de români au plecat din ţară doar anul trecut

Din cei 50.000 de români care au renunţat definitiv la România anul trecut, cei mai mulţi sunt tineri. Au între 15 şi 19 ani, vârsta elevilor de liceu. Sau între 35 şi 39 de ani, când adulţii sunt în vârful carierei. 

Sima Anda Elena, româncă stabilită în Italia: M-am mutat aici, în Italia, când am rămas însărcinată şi am preferat să rămânem aici, pentru că traiul este mult mai bun aici decât în România. Mi-am lăsat părinţii acasă. Da, a fost greu, a fost foarte greu. 

Bărbat: Din cauza nivelului de trai foarte scăzut. Pentru că nu reuşim să le asigurăm tinerilor în special nişte locuri de muncă şi nişte venituri în raport cu cunoştinţele pe care le dobândesc aici.

Cei mai mulţi s-au mutat în Italia, Spania şi Germania

Gelu Duminică, sociolog: Pleacă mai degrabă clasa de mijloc, care îşi doreşte o calitate mai bună a vieţii. Calitatea vieţii înseamnă acces la educaţie, politicieni mai buni, respect mai mult din partea statului. O ţară ca afară. 

Cei mai mulţi s-au mutat în Italia, Spania şi Germania, dar comunităţi importante se formează în toată Europa. Efectele sunt grave, mai ales că 40% dintre emigranții români au studii superioare. Ne-am pierdut medici, ingineri, artişti şi meseriaşi preţioşi. 

Cristian Păun, economist: Vorbim de efectul economic, am pierdut o resursă de muncă și pierdem în fiecare zi creiere, pierdem în fiecare zi oameni care pot munci și pot adăuga valoare aici și începem să importăm forță de muncă.

În ultimii 33 de ani, aproape un milion de copii români s-au născut în Diaspora, în timp ce România şi-a pierdut aproape 6 milioane de oameni. 

Mihaela Călin Like

Am învățat, ca jurnalist, mai ales în anii din urmă, când fenomenul fake news pare că acaparează toate canalele de comunicare, că, uneori, contează mai puțin ce se spune, ci mai degrabă CINE spune.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri sociale » Peste 50.000 de persoane au renunţat definitiv la România doar în 2022. Motivul pentru care Anda s-a mutat în Italia: "Mi-am lăsat părinţii"