Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Cum poți afla dacă peștele pe care îl cumperi este proaspăt

Dezlegarea la peşte se ţine cu marfă din import. Peste 80% din peştele pe care îl mâncăm vine de la străini.

de Redactia Observator

la 17.02.2018 , 21:28

Dezlegarea la peşte se ţine cu marfă din import. Peste 80% din peştele pe care îl mâncăm vine de la străini. A ajuns să fie cu mult mai ieftin să aducem marfă de peste mări şi ţări, decât să producem la noi în ţară. Motivul este simplu. Crescătorii de peste hotare primesc subvenţii consistente, în timp ce ajutorul dat de statul român este aproape egal cu zero.

Mare atenție când cumpărați pește, e simplu să verificaţi dacă este proaspăt sau nu. 

Îi putem vedea prospeţimea şi după branhii. O culoare roşiatică deschisă şi după miros. Dacă nu e proaspăt, branhiile au culoarea maroniu închis, explică Alesea Brînzilă, director în departamentul importuri.

Vezi și

Deşi avem râuri, un fluviu, o deltă şi o mare, doar 18% din peştele consumat de români vine din apele noastre. Restul, de 82%, e adus din import.

Pe acelaşi subiect

Peștele de import e mai ieftin decât cel românesc

Şi culmea, peştele de la străini e mai ieftin decât cel românesc. De exemplu, un kilogram de păstrăv eviscerat autohton se vinde la raft cu 20 de lei. Cel din Turcia este cu trei lei mai ieftin, adică plătim pentru el 17 lei pe kilogram. 

Alesea Brînzilă, director departament importuri: "Cei din Grecia sau Turcia primesc o susţinere a guvernului, adică nişte subvenţii. Din păcate, crescătorilor de păstrăv din România le vine cam greu să concureze cu piaţa internaţională."

Un român mănâncă anual 6 kg de pește

În fiecare an, România importă aproape 75.000 de tone de peşte, în valoare de aproape 200 de milioane de euro. Aşa se face că, pe mesele românilor ajung cel mai des peşti din Norvegia, Insulele Feroe sau Grecia şi mai puţin din producţia internă. 

Cea mai mare cantitate de peşte proaspăt vine din ţările nordice, dar şi din Turcia şi Italia. Cel congelat, de pe rafturile hipermarketurilor, ajunge la noi din Argentina, Ecuador, Vietnam şi Taiwan. Iar din Alaska aducem mult căutatul somon sălbatic. 

Anual, fiecare român mănâncă şase kilograme de peşte, arată statisticile. Cel mai mult se consumă în timpul postului, atunci când sunt zile cu dezlegare. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Înapoi la Homepage
Comentarii


Întrebarea zilei
Impozit de 70% pe transferurile între rude, dacă banii nu sunt justificaţi. Sunteţi de acord?
Observator » Ştiri sociale » Cum poți afla dacă peștele pe care îl cumperi este proaspăt