Antena Meniu Search
x

Petru Poni, 173 de la nașterea marelui chimist

Născut la 4 ianuarie 1841 în satul Săcărești, comuna Cucuteni, județul Iași, Petru Poni a fost un chimist, fizician, pedagog, mineralog și om politic român, pioner al învățământului chimic în România

Născut la 4 ianuarie 1841 în satul Săcărești, comuna Cucuteni, județul Iași, Petru Poni a fost un chimist, fizician, pedagog, mineralog și om politic român, pioner al învățământului chimic în România

De asemenea, a activat ca profesor la Universitatea din Iași și ca membru titular al Academiei Române.

A absolvit școala primară la Târgu Frumos și apoi a urmat la Gimnaziul Central din Iași. Ca bursier, la Paris s-a specializat în chimie fizică și mineralogie la „College de France” și Sorbona. În anul 1878 este numit șef al Catedrei de Chimie din cadrul Universității din Iași unde a predat timp de 33 de ani. Aici a înființat: primul laborator de Chimie al Universității din Iași (1882) și catedra de Chimie organică (1891).

În 1897, Petru Poni și Anastasie Obregia au inaugurat, în noua clădire a Universității din Iași, un laborator de chimie, după model german.

Din 30 iunie 1879 a fost ales membru al Academiei Române, iar în anul 1889 a fost numit comisar al Guvernului Român la Expoziția Universală de la Paris. A fost unul dintre pionierii chimiei românești fiind considerat întemeietorul acestei școli. În prezent, Institutul de Chimie Macromoleculară al Academiei Române din Iași poartă numele Petru Poni.

Poni a publicat și primele manuale de fizică și de chimie în limba română. Este organizatorul primelor laboratoare din România, destinate cercetărilor științifice și pregătirii cadrelor de chimiști.

În plan politic, s-a remarcat ca unul dintre membrii marcanți ai Partidului Național Liberal. A fost ales, în mai multe rânduri, deputat și senator. De asemenea, a îndeplinit și funcția de primar al municipiului Iași în perioada 9 aprilie - 11 iulie 1907 și 1922.

A deținut în trei rânduri funcția de ministru al Cultelor și Instrucțiunii (21 iulie - 26 noiembrie 1891; 4 octombrie 1895 - 21 noiembrie 1896; 24 octombrie - 29 noiembrie 1918).

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri sociale » Petru Poni, 173 de la nașterea marelui chimist