Antena Meniu Search
x

Video Masa în oraş, un lux pentru mulţi români din cauza scumpirilor. Cât a ajuns să coste un simplu hamburger

Masa în oraş a devenit un lux pentru mulţi dintre români. Preţurile au crescut cu aproximativ 20 la sută, de la începutul anului, în toate localurile, de la cele exclusiviste, la mereu aglomeratele fast-food-uri. Valul scumpurilor este însă, abia la început. Patronii restaurantelor spun că tarifele vor mai fi majorate până la sfârşitul anului.

de Ioana Matei

la 17.01.2022, 20:03

Vezi și

Noul an a venit cu meniuri noi, în restaurante. Însă, nu preparatele s-au schimbat, ci preţurile. De la burgeri, pizza sau paste şi până la preparate din carne sau vegetariene, toate s-au scumpit.

Bilgin Hakim - patron restaurant: Un meniu fără supă este 19 lei, a fost 17 lei. Şi meniul 2, cu supă, este 23 de lei, pâine făcută de noi, tacâmuri, baclava, ciorbă, felul principal de mâncare, pilaf sau salată.

Ionuţ Melintescu - director restaurant: Suntem nevoiţi să scumpim preţurile din meniu pentru că avem costuri mari în plus, cu utilităţi, cu salarii, cu materia primă şi nu avem de unde să acoperim cheltuielile având în vedere că acum funcţionăm la 30 la sută din capacitate care generează 100% din costuri.

Cristian Voicescu - antreprenor: Suntem obligaţi cel puţin 10% să scumpim. Noi lucrăm şi cu produse de afară, fiind un fast food grecesc şi atunci depindem şi de creşterile de acolo.

Pe acelaşi subiect

Asta înseamnă că un gyros la lipie, de pui, vită sau porc, va ajunge de la 18 la 20 de lei, în timp ce o porţie mai mare, servită la farfurie, va costa 28 de lei, în loc de 26. La unul dintre cele mai cunoscute lanţuri de fast-food, cel mai comandat meniu s-a scumpit cu 10 procente. Un hamburger şi o porţie mică de cartofi prăjiţi a ajuns la 6,6 lei, faţă de 6 lei, luna trecută. Şi hamburgerul clasic este mai scump. 4,9 lei, în loc de 4,2 lei, o creştere de preţ de 17 procente.

Localnic: Am observat că s-au scumpit peste tot.

Localnic: De la vreo 15 lei şi acum au trecut de 20 de lei.

Preţurile ar putea creşte cu până la 32% până la finalul anului

Hotelurile şi restaurantele au fost printre cele mai afectate de restricţiile impuse de pandemie. Peste criza sanitară s-a adăugat o alta - cea din energie. Cifra de afaceri din industrie a scăzut cu peste o treime faţă de perioada pre-COVID, iar restaurantele funcţionează în pierdere, în acest moment. Tocmai de aceea, preţurile ar putea creşte din nou, cu până la 32%, până la finalul anului, comparativ cu 2019.

Dragoş Petrescu - lider HORA: Materiile prime au crescut cu aproximativ 24%, angajaţii au crescut cu 31%, utilităţile încă nu ştim cu cât au crescut, dar probabil că sunt undeva între 70 şi 100%. Toate aceste creşteri de preţuri vor putea fi suportate numai o anumită perioadă de timp de către preţul din meniul de restaurant.

Şi tranziţia către munca de acasă a determinat restaurantele să mai umble la preţuri. 7 din 10 angajaţi ai marilor companii lucrează în sistem hibrid şi nu mai iau masa de prânz în oraş decât două sau trei zile pe săptămână. Asta înseamnă vânzări reduse la jumătate pentru localurile din zonele clădirilor de birouri.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri economice » Masa în oraş, un lux pentru mulţi români din cauza scumpirilor. Cât a ajuns să coste un simplu hamburger