Antena Meniu Search
x

Plante care te binedispun și îți aduc liniște și spor în casă 

Li se spune „plante decorative”, însă plantele din apartamentele și casele noastre nu contribuie doar la felul în care arată acestea. Specialiștii NASA recomandă ca la fiecare 9 metri pătrați ai casei să existe cel puțin o plantă, deoarece purifică aerul din încăpere și reglează umiditatea acestuia. În plus, s-a dovedit științific că plantele de interior contribuie la creșterea puterii de concentrare și îmbunătățesc semnificativ calitatea somnului.

de Redactia Observator

la 16.01.2020, 16:34

Li se spune „plante decorative”, însă plantele din apartamentele și casele noastre nu contribuie doar la felul în care arată acestea. Specialiștii NASA recomandă ca la fiecare 9 metri pătrați ai casei să existe cel puțin o plantă, deoarece purifică aerul din încăpere și reglează umiditatea acestuia. În plus, s-a dovedit științific că plantele de interior contribuie la creșterea puterii de concentrare și îmbunătățesc semnificativ calitatea somnului. 

Inițial, poți alege plante voluminoase, impozante, pe care să le așezi strategic în colțuri problematice, în care nu se încadrează nicio piesă de mobilier. Dacă ții foarte mult la detalii și  preferi plantele mici, le poți așeza pe etajere și pe rafturi. Pentru a da senzația unui univers luxuriant, o adevărată grădină botanică în casa ta, încearcă să grupezi la un loc plante cât mai diferite. 

Iată trei dintre cele care te binedispun și îți aduc mai mult calm, putere de muncă și concentrare:

Bonsaiul

Dacă în cultura europeană bonsaiul este apreciat pentru aspectul strict decorativ, în cea asiatică, această plantă este recunoscută drept cel mai puternic simbol al culturii. Cu fiecare ocazie care marchează un nou început (botez, nuntă, Anul Nou), japonezii oferă cadou un bonsai, gest considerat cea mai binevoitoare urare. 

Bonsaiul aduce noroc și este un protector al familiei. În plus, poate fi achiziționat și de pe site-uri specializate, la reducere, iar îngrijirea lui zilnică este una facilă. Ai nevoie de un vas adânc, pământ special și un loc luminos, dar nu direct expus razelor soarelui. De asemenea, dacă vrei să modelezi coroana plantei, poți folosi sârme de diferite dimensiuni.

Anthurium sau Flamingo

Numit popular „floarea flamingo”, Anthuriumul este recomandat celor care cresc plante în interior și care țin foarte mult la un decor viu colorat. Este o plantă mare, spectaculoasă, cu frunze mari și flori roșii, roz sau albe. Ceea ce o face unică este faptul că înflorește constant, cu predilecție în lunile de iarnă, în special în perioada februarie – martie, așa că este potrivit să cumperi o astfel de plantă în perioada următoare. 

Despre „floarea flamingo” se spună că oferă privitorului o stare de liniște interioară, de bucurie și că ar avea proprietăți de purificare a spațiului pe care îl ocupă. În plus, o astfel de plantă nu e scumpă, fiind accesibilă și ușor de găsit în orice florărie. Desigur, există și varianta de a o cultiva tu, de a forma o plantă veritabilă, dar succesul este doar al acelora care au minime cunoștințe de botanică.  Anthurium este recunoscută și premiată de Asociația Horticolă Regală a Marii Britanii, fiind o floare preferată de regi și regine de-a lungul timpului.

Crizantema

Oamenii de la țară o cultivă în grădini și numesc crizantema „Regina Florilor de Toamnă”. Extrem de ușor de întreținut, o astfel de plantă are nevoie de foarte multă lumină, umiditate și afecțiune. În schimb, este considerată una dintre cele mai puternic purificatoare plante. 

Despre crizantemă, botaniștii spun că are capacitatea de a elimina nu mai puțin de cinci substanțe toxice din mediu: benzene (substanțe cancerigene), formolul (substanța uzuală în fabricarea echipamentelor sportive, a medicamentelor, a alimentelor, a încălțămintei), tricloretilena (solvent industrial), xylena (agent de curățare) și amoniacul (gaz toxic). Ușor de adaptat spațiului interior, crizantema este o floare rezistentă, cu un colorit diversificat: de la alb, la culori calde și reci.

Indiferent de alegere, o plantă va da un plus de personalitate și de culoare căminului tău. În plus, dacă iei în considerare și calitățile lor purificatoare, aceasta e sănătate curată pentru tine și pentru casa ta. Totodată, având grijă de un element viu, te vei responsabiliza foarte mult și orice nouă frunză sau înflorire îți vor aduce satisfacții nebănuite.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri sociale » Plante care te binedispun și îți aduc liniște și spor în casă