Bucureşti, tot mai poluat din cauza incendierilor de deşeuri
Episodul de poluare record din Capitală nu a fost explicat nici până în prezent. În timp ce autorităţile aruncă vina de la una la alta, Bucureştiul pare o groapă de gunoi. În mai multe zone ale Capitalei, tone de deşeuri sunt arse zilnic.
- Bucureşti, tot mai poluat din cauza incendierilor de deşeuri
- Zeci de incendieri neautorizate au fost semnalate în ultimele zile
Episodul de poluare record din Capitală nu a fost explicat nici până în prezent. În timp ce autorităţile aruncă vina de la una la alta, Bucureştiul pare o groapă de gunoi. În mai multe zone ale Capitalei, tone de deşeuri sunt arse zilnic. În lipsa unor amenzi usturătoare, oamenii sunt expuşi la nori de fum otrăvit.
Cartierul Giuleşti, ora 12. O clădire părăsită este cuprinsă de flăcări.
Zona este cunoscută atât de către cei care aruncă gunoaie la întâmplare cât şi de autorităţi. De mai bine de trei ani, maşini încărcate cu deşeuri de tot soiul sunt descărcate pe câmp.
Fumul gros aşternut deasupra cartierului Giuleşti nu ar fi fost poluant, spun reprezentanţii Gărzii de Mediu care, prin Autoritatea de Protecţie a Mediului, au prelevat mai multe probe. Aparatele independente de măsurare arătau însă valori de particule poluante de sute de ori mai mari decât cele normale. Cauza incendiului este necunoscută.
Dacă acest incendiu este anchetat de autorităţi, astăzi, la aceeaşi oră, în cartierul Berceni, se ştergeau urmele altor deşeuri. Gunoiul de pe câmp a fost astupat cu pâmânt după ce, ieri, a ars ore bune, într-o groapă săpată special.
La câteva ore distanţă, am ajuns şi în Vidra. Acolo unde, duminică, hidrogenul sulfurat atinsese valori de 10 ori mai mari faţă de cele permise. Motivul este pe cât de simplu, pe atât de greu de combătut.
"Se dă foc pe luncă la cabluri, la astea. Veniţi sâmbătă, duminică seara, vedeţi numai fum acolo. De 30 de ani, nu de acum? A fost şi cu sărbătoarea asta de Lăsata Secului când s-au ars cauciucuri. Deci s-au ars, da! E o tradiţie prostească! Eu seara am trecut şi simţeam mirosul acela şi în maşină şi peste tot. Când eram copil, jucam fotbal pe luncă şi aveam curaj să beau apă din Sabar pentru că era curat. Acum nu ai curaj să bagi nici piciorul".
În Capitală, autorităţile nu au dat nici până acum o explicaţie pentru aerul otrăvit respirat de bucureşteni weekendul trecut. Primarul general încă aşteaptă rezultatele anchetei.
Tot astăzi, cinci mii de metri pătraţi de vegetaţie au ars în localitatea Glina.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰