Antena Meniu Search
x
LIVE

Porțile din lemn, zestrea Maramureșului (Video)

În satul cu cei mai mulţi sculptori în lemn din România, tradiţiile dăinuie în adevărate bijuterii arhitecturale. Meşteşugul porţilor maramureşene nu cunoaşte vârstă, iar plăcerea de a lucra vine din suflet. Aşa se explică de ce comenzile curg de pe trei continente.

De Redactia Observator la 26.12.2019, 21:39
Vezi și

În satul cu cei mai mulţi sculptori în lemn din România, tradiţiile dăinuie în adevărate bijuterii arhitecturale. Meşteşugul porţilor maramureşene nu cunoaşte vârstă, iar plăcerea de a lucra vine din suflet. Aşa se explică de ce comenzile curg de pe trei continente. Cel mai de seamă dintre meşteri a reuşit să-i impresioneze până şi pe Nicolae Ceauşescu şi Bill Clinton. 

La 20 de kilometri de Sighetu Marmaţiei, tradiţia e mai vie ca niciodată. Veche de 800 de ani, comuna Bârsana arată ca un muzeu al porţilor maramureşene, un loc plin de oameni mândri şi gospodari.

La cei 75 de ani, pentru Toader Bârsan arta sculptării lemnului nu mai are niciun secret. Îşi aminteşte şi astăzi cum o tavă cu tacâmuri şi farfurii, făcută dintr-o bucată, l-a adus în faţa lui Nicolae Ceauşescu.

Teodor Bârsan, sculptor în lemn: Se fac din patru spinări. Scoţi o verigă frumos cu dalta până aici, o întorci, scoţi asta după el, se taie prin mijloc, rămâne între ele şi ăsta e secretul

Drept răsplată, a primit de la Nicolae Ceauşescu un cec din care şi-a luat cei mai frumoşi boi din sat. 

Renumele său a ajuns până în Australia şi America, odată cu poarta sculptată cu migală pentru Bill Clinton. 

Toţi sunt impresionaţi de simboluri tăiate în lemn cu multă măiestrie de meşterul Bârsan. 

Aici, în Maramureş, la intrarea în fiecare sat găsim astfel de porţi. Sunt impunătoare, lucrate în lemn şi, cele mai multe, sunt vechi de zeci de ani. 

Preţul unei porţi maramureşene porneşte de la 2.000 de euro.

Însă turiştii pot pleca acasă şi cu alte amintiri din Bârsana. 

Tradiţia porţilor maramureşene e veche de sute de ani. Dacă acum sunt privite ca adevărate opere de artă, pe vremuri erau ridicate pentru a opri forţele răului. 

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri sociale » Porțile din lemn, zestrea Maramureșului (Video)