Antena Meniu Search
x

Poveștile readuc castelele din România la viață

Avem zeci de castele fermecătoare şi pline de legende care zac în ruine. O tânără din Braşov luptă să le redea strălucirea de altădată într-un mod inedit.

Sorin Secli
de Sorin Secli

la 26.08.2020, 23:25

Vezi și
  • În comuna Zau de Câmpie din Mureş găsim un castel unic în ţară.
  • I se spune Castelul-Calendar, cu 365 de ferestre.

Prezintă poveştile de dragoste şi dramele ţesuse în jurul acestor edificii fabuloase. Speră ca astfel, cu toţii vom înţelege că, reuşind să le salvăm, ne vom salva întreaga istorie.

În comuna Zau de Câmpie din Mureş găsim un castel unic în ţară. I se spune Castelul-Calendar. Are 365 de ferestre, şapte terase, iar cele patru turnuri simbolizează anotimpurile.

A fost ridicat în urmă de un secol de baronul Ugron, la acea vreme, ambsador al Austro-Ungariei în Rusia. Voia să i-l ofere cadou fiicei ţarului Nicolae al 2-lea al Rusiei, de care s-a îndrăgostit iremediabil.

Castelul nu a avut niciodată şansa să strălucească sub ochii femeii mult iubite. Mai mult decât atât, o tragedie cumplită umbla să se întâmple în 1918 când Olga Romanova şi familia ei au fost ucişi de bolşevici.

Baronul nu a locuit niciodată aici. S-a stins între-un azil, în timp ce castelul a fost confiscat de comunişti şi a fost, pe rând, depozit de cereale, sanatoriu pentru bolnavii de TBC şi casă de copii. 

În judeţul Hunedoara găsim un alt edificiu plin de legende care zace în ruină. Cetatea Colţi.  A fost ridicată în secolul 14, iar acum aproape că nu a mai rămas nimic din ea. Se spune că pe aici a trecut marele Jules Verne. Fermecat de frumuseţea acestui loc, dar şi o româncă, a scris una din capodoperele sale.

Cea care încearcă să readucă la viaţă aceste monumente este o tânără din Braşov. Cristina Moldovan este designer florist şi vrea să le transforme, prin poveştile lor, în bijuterii turistice. 

Cristina Moldovan, autoarea proiectului "Flori la castel": Ceea ce noi facem nu sunt documentare istorice, în schimb, sunt materiale extrem de bine documentate şi venim şi prezentăm oamenilor poveştile, legendele, întâmplările fascinante pe care ei ar trebui să le ştie, mai ales dacă se hotărăsc să viziteze acel obiectiv. Este o muncă nebună, dar frumoasă, numai partea de documentare a durat două săptămâni. 

Recondiţionate, castelele pline de legende ar putea atrage milioane de turişti anual, aşa cum se întâmplă la Castelul lui Dracula.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri sociale » Poveștile readuc castelele din România la viață