Prăjiturile tradiționale, adaptate vremurilor noastre
Mai sunt doar două zile până la Crăciun, iar în case gospodinele muncesc de zor în jurul cuptoarelor. Cozonaci, biscuiţi sau prăjituri cu nucă sunt doar câteva din bunătăţile pe care mâinile harnice le pregătesc.
Mai sunt doar două zile până la Crăciun, iar în case gospodinele muncesc de zor în jurul cuptoarelor. Cozonaci, biscuiţi sau prăjituri cu nucă sunt doar câteva din bunătăţile pe care mâinile harnice le pregătesc. Şi cum fiecare regiune a ţării noastre are specificul ei, aşa şi deserturile de sărbători sunt diferite. Dacă în Ardeal gospodinele pregătesc zeci de feluri de prăjituri cu nucă şi turtă dulce, în Moldova prăjitura sezonului este julfa cu cânepă.
Legenda spune că cea mai îndrăgită prăjitură moldovenească - Julfa - a fost creată de gospodine ca omagiu pentru Maica Domnului. Desertul este unul de post, din ingrediente simple: apă, făină, miere şi cânepă.
Pentru varianta clasică, cea cu seminţe de cânepă, e nevoie de timp. Prima dată se coc turtele din făină, apoi se prepară crema. Iar pregătirea ei durează şi câteva zile.
Cum în zilele noastre cânepa este greu de procurat, gospodinele s-au adaptat, iar julfa modernă se face cu nucă măcinată. Totuşi, reţeta bunicii nu s-a schimbat complet. Secretul julfei stă în siropul care înveleşte turtele.
Şi în Ardeal, gospodinele pregătesc de zor deserturile preferate.
Iarna, nuca este ingredientul principal al deserturilor. Aşa se face că toate prăjiturile o au în compoziţie.
La români, de pe masa de Crăciun nu lipsesc niciodată prăjiturile. Fie ele de post sau nu, decorate extravagant sau simple, aşa cum le făceau bunicele şi străbunicele noastre, deserturile sunt foarte importante.
Ți-a plăcut acest articol?
LikePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰