Premieră la malul mării! Autorităţile din Constanţa au început să dea amenzi celor care deţin clădiri monument istoric, dar nu investesc un leu în reabilitarea lor
Amenzile nu sunt uriaşe, dar vor curge până în clipa în care proprietarii acestui tip de clădiri le vor readuce strălucirea de pe vremuri. Pe lângă asta, campania de amendare a celor care îşi bat joc de istorie este abia la început.
Amenzile nu sunt uriaşe, dar vor curge până în clipa în care proprietarii acestui tip de clădiri le vor readuce strălucirea de pe vremuri. Pe lângă asta, campania de amendare a celor care îşi bat joc de istorie este abia la început.
Cândva monumentele istorice din Constanţa erau un simbol al oraşului de la malul mării. Acum, sunt o ruină. "Casa cu Lei" a fost construită în perioada anilor 1898 - 1902, iar numele i-a fost dat de cei patru lei aşezaţi pe cele patru coloane impozante de la intrarea în faimoasa casă. Din păcate, doar numele i-a mai rămas, pentru că, în rest, după cum puteţi vedea, "Casa cu lei" arată jalnic.
Anii în şir, autorităţile locale au sperat că proprietarii vor lua măsuri. A fost însă în zadar. Aşa că s-au pus pe dat amenzi.
-Suntem într-o campanie de conştientizare. Considerăm că lucrurile, în anumite cazuri, au mers totuşi prea departe. Sunt ani întregi în care aceste clădiri au fost lăsate. Nu s-a făcut niciun fel de lucrare.
De câţiva ani, "Casa cu Lei" a devenit proprietatea unui bogat om de afaceri constănţean. Acelaşi care a cumpărat şi Casa Manicatide, un alt monument architectural al zonei istorice a Constantei. Ambele au ajuns în paragină.
-Numitorul comun la toate este că îţi dau senzaţia că sunt lăsate aşa cu bună intenţie. Nu se întreţin, nu se... Se mai fac igienizări, eu ştiu, pe aici, pe acolo, dar asta nu înseamnă că întreţii un monument.
Proprietarul celor două clădiri a fost amendat, cu 7.000 de lei şi 6.000 de lei, pentru că nu a protejat monumentele istorice. Reprezentanţii firmei care deţine cele două clădiri istorice din centrul vechi al orasului, şi-au exprimat punctul de vedere printr-un comunicat.
"Am solicitat emiterea unei autorizații de construire (...) ni s-a pus în vedere faptul că orice lucrare de amenajare/reconsolidare a imobilului, dat fiind amplasarea sa, necesită reconsolidarea malului pe care aceasta este situată. Din perspectiva regimului juridic al malului, de apartenență la domeniul public al acestuia, această lucrare nu poate fi realizată decât de autoritățile locale."
Şi proprietarul Palatului Regal din Mamaia a primit o amendă de 8.000 de lei. Cei de la Direcția Județeană pentru Cultură, dar și Poliția de Patrimoniu Constanța spun că amenzi pentru neglijarea monumentelor istorice vor fi date şi în continuare.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰