În Mureş se prepară dulceaţă şi sirop din flori de liliac
Mireasma primăverii se poate pune la conservă, pentru iarnă. Din flori de liliac, se fac siropuri şi dulceaţă aromată, delicatese care, în târgurile tradiţionale, îi cuceresc pe clienţi la prima degustare. Mai parfumate chiar şi decât trandafirii, florile de liliac au şi proprietăţi unice.
Mireasma primăverii se poate pune la conservă, pentru iarnă. Din flori de liliac, se fac siropuri şi dulceaţă aromată, delicatese care, în târgurile tradiţionale, îi cuceresc pe clienţi la prima degustare. Mai parfumate chiar şi decât trandafirii, florile de liliac au şi proprietăţi unice.
Satul Uila din Mureş pare a fi patria liliacului. Nu există casă aici care să nu aibă acest arbust în curte. Însă florile sale rezistă doar 3 săptămâni. Aşa i-a venit ideea unui localnic să le fructifice, pentru a ne putea bucura de parfumul puternic de liliac chiar şi în plină iarnă.
5 lei, un borcan mic cu dulceaţă din flori de liliac
La fel de parfumată este şi dulceaţa, care se face numai din petale.
Între timp, sunt pregătite florile.
După ce florile au fost adăugate în sirop, dulceaţa de liliac va fi gata în 20 de minute.
Din nici o jumătate de kilogram de liliac ies 20 de borcane mici, care sunt vândute apoi cu 5 lei.
Ceva mai simplu de făcut este siropul de liliac.
Un sirop rar, pe care tot mai mulţi clienţi îl apreciază.
20 de lei, o sticlă cu sirop din flori de liliac
O sticlă de sirop se vinde cu 20 de lei la târgurile de produse naturale. Pe lângă parfumul îmbietor, produsele din floare de liliac au şi efecte terapeutice.
Sirop de liliac se poate adăuga în apă plată sau minerală, în băuturi alcoolice, sau se poate servi alături de clătite calde.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰