Antena Meniu Search
x

Preţul cozonacilor de crăciun creşte ameţitor. Şi produsele de panificaţie vor fi mai scumpe în curând

Nu doar carnea de porc nu poate lipsi de sărbători de pe mesele românilor. Ci şi cozonacul. Dar şi aici preţurile au explodat.

Vezi și

Nu doar carnea de porc nu poate lipsi de sărbători de pe mesele românilor. Ci şi cozonacul. Dar şi aici preţurile au explodat. Sunt producători care spun că vor vinde în decembrie, cozonac mai scump cu 30%. Kilogramul va ajunge la 65 de lei. Ouăle scumpe şi criza untului dospesc preţurile. 

Cozonacul bunicii va fi mult mai greu la buzunare pentru români, Crăciunul acesta. În brutării se strâng deja stocuri de ingrediente, pentru a putea face faţă comenzilor. Însă, totul e mai scump. 

- Cât e acum un cozonac?

- 50 de lei!

Pe acelaşi subiect

- Şi cu cât v-aţi gândit să scumpiţi?

- Va fi scumpit la 65 de lei!, spune patronul unei brutării.

Asta înseamnă o creştere de peste 30 la sută, în decembrie, când cererea va fi mare. În cofetării, pentru a rămâne competitivi, patronii adoptă altă strategie. Marilena Adam, patron cofetărie: "Probabil o să încep de săptămâna viitoare să consum ouă de afară, ouă Polonia, care sunt cu 0,2-0,3 bănuţi mai puţin." De peste 15 ani, Marilena conduce o cofetărie, dar spune că niciodată valul de scumpiri nu a fost atât de puternic. Preţul la ouă este uriaş şi pentru comenzile en gros. S-a triplat. "Trebuie să scumpim. Ce să scumpim? Acum două luni, de la 0,22, astăzi vorbind sunt la 0.70! Untul, de la 28 lei kg, la 45 de lei kg. Ori pun lacătul, ori dau oamenii afară."

E amar preţul la prăjituri. O amandină costă astăzi 8 lei, savarina cu 50 de bani mai mult.

Pâinea şi produsele de patiserie se vor scumpi, transmit producătorii. Toate ingredientele şi-au schimbat preţurile. Nu este mai ieftin nici să facem prăjituri în casă. Am trecut pe la raft, iar pentru un cozonac, am strâns în coş produse de 63 de lei. Practic, cu doi lei mai ieftin decât cel care va ajunge la iarnă în comerţ.

Producătorii speră să nu fie afectate comenzile. Nu ar fi Crăciun, fără cozonac pe masă. Anul trecut s-au vândut peste 8 milioane de cozonaci. În ciuda majorărilor record, estimările arată că, de sărbători, vor fi vânzări de peste un miliard şi jumătate de lei. Adică românii vor cumpăra 9 milioane de cozonaci.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri sociale » Preţul cozonacilor de crăciun creşte ameţitor. Şi produsele de panificaţie vor fi mai scumpe în curând