Antena Meniu Search
x

Prima femeie instructor auto din România pregăteşte şoferi de aproape o jumătate de secol

După două luni în care au stat pe dreapta, instructorii auto s-au întors la serviciu. Iar printre ei, echipa Observator a găsit un om ca o poveste. Are 78 de ani şi încă îşi face meseria cu mândrie. 

de Redactia Observator

la 22.05.2020, 23:30

Vezi și
  • Barbara Panco este instructor auto și la 78 de ani.
  • Unul dintre nepoții Barbarei este, de asemenea, instructor auto.

Este prima femeie instructor auto din România şi pregăteşte şoferi de aproape o jumătate de secol. 

Pentru Barbara Panco, vârsta e doar un număr. Are 78 de ani şi o pasiune de-o viaţă: şofatul. În urmă cu 44 de ani, devenea prima femeie instructor auto din România. 

Îşi aminteşte şi acum momentul în care viaţa ei a luat o întorsătură neaştepată. Se pregătea pentru o carieră în învăţământ, când totul s-a schimbat. 

Barbara Panco, instructor auto: Am luat un ziar care se chema "Informaţia Bucureştiului" unde era un anunţ că "Școala de şoferi a ITB-ului, STB-ul de acum, angajează fete între 18 şi 35 de ani ca să se facă şoferi profesionişti".

A ştiut din prima clipă că asta trebuie să facă, deşi, la momentul acela, nu avea nici măcar permis de conducere. Aşa se face că, la 24 de ani, Barbara era deja şofer de camion.

Barbara Panco, instructor auto: Din 66 până în 76 am lucrat pe diverse. Am lucrat şi pe taxi, am lucrat şi la Institutul de Cercetări Hidraulice unde l-am cunoscut pe domnul Petre Roman şi i-am pus volanul în mână. Basculante, pe urmă am condus autobuze.

A fost o perioadă intensă, în care a văzut toată lumea. Totuşi, un moment a marcat-o profund. 

Barbara Panco, instructor auto: Cea mai mare spaimă din viaţa mea de şofer pe care şi acum când o povestesc mi se zbârleşte pielea pe mine. Eram cu autobuzul, full, Piaţa Victoriei, sus, nu exista pasajul şi nu vedeam în dreapta ce vine şi am întrebat un pasager. Zic "Liber dreapta?". Liber, doar una mică. Moment în care eu am trântit frâna şi prin botul maşinii mele a trecut Mercedesul decapotabil, cu două locuri, cu Zoe Ceauşescu la volan.

Barbara Panco a pregătit în jur de 2.000 de cursanţi. Iar pasiunea ei merge cu viteza regulamentară înainte. Unul dintre nepoţi este, la rândul său, instructor auto. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri sociale » Prima femeie instructor auto din România pregăteşte şoferi de aproape o jumătate de secol