Antena Meniu Search
x

Cluj-Napoca va avea prima stradă smart din România

În mai puţin de o lună România ar urma să aibă prima stradă SMART. Inspirată de marile oraşe europene, strada din Cluj Napoca are dotări de ultimă generaţie şi este dedicată în totalitate pietonilor. Va avea chiar şi bănci cu porturi pentru încărcarea telefoanelor iar copacii vor fi udaţi printr-un sistem inteligent cu senzori.

de Redactia Observator

la 24.04.2020, 18:07

Vezi și
  • Clujul va avea o stradă smart
  • Lucrările sunt aproape de finalizare

Se lucreaza de zor pe strada Molnar Piuariu din Cluj-Napoca. Asta pentru că a rămas mai puţin de o lună până cand prima stradă SMART din Romania va fi inaugurată.

În acest moment, lucrările sunt finalizate în proporţie de 80 la sută, iar muncitorii lucrează deja la ultimele finisaje. Mai au de pus doar câteva pavaje şi de instalat staţiile de încărcare pentru bicicletele electrice.

La finalizarea lucrărilor, Cluj-Napoca va avea un culoar pietonal din secolul tehnologiei chiar în centrul oraşului. Vor avea acces în special pietonii, dar şi mijlocele de transport fără motor cum ar fi bicicletele şi trotinetele. Şi asta nu e tot.

Emil Boc, primarul Clujului - Este prima stradă smart pentru că are staţii de incarcare pentru masini electrice, are mobilier urban pentru incarcare USB a telefoanelor sau tabletelor, are un sistem de irigare modern bazat pe senzori, are pavaje cu marcaje tactile pentru persoanele cu dizabilitati si un sistem de iluminat bazat pe led cu telegestiune de la distantă intr-un cadru in care avem peste 48 de arbori plantaţi.

Oamenii spun că întreaga iarnă s-a lucrat de zor pentru că vremea de afară a permis acest lucru. În plus, de când cu restricţiile de distanţare socială, cum străzile sunt aproape pustii, muncitorii au accelerat ritmul lucrărilor. Iar zona s-a schimbat total.

Lucrările la prima stradă smart din România au început în septembrie anul trecut. Proiectul este finantat din fonduri europene si are o valoare de 4.3 milioane de lei.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri sociale » Cluj-Napoca va avea prima stradă smart din România