Video Primarul Nicuşor Dan vrea să blocheze toate şantierele din 5 sectoare ale Capitalei. URBANIS: ”Consecinţele sunt dramatice!”
Primarul Nicuşor Dan vrea să blocheze toate şantierele din 5 sectoare ale Capitalei. Edilul a propus un proiect prin care cere suspendarea planurilor urbanistice zonale. Vestea a căzut ca un trăznet pentru constructorii care spun că anularea puz-urilor va crea un haos din care vor putea ieşi în câţiva ani. Şi multe falimente.
- Primarul general susţine că în cele 5 sectoare, spaţiul verde nu a fost calculat corect, raportat la numărul de locuitori.
- În lipsa unui puz, dezvoltatorii sunt obligaţi să se raporteze la Planul Urbanistic GENERAL al Capitalei, document întocmit în urmă cu zeci de ani.
Un an. Atât ar putea fi blocate toate şantierele din cele 5 sectoare ale Capitalei. Este efectul direct al proiectelor lui Nicuşor Dan privind suspendarea Planurilor Urbanistice Zonale pentru sectoarele 2, 3, 4, 5 şi 6.
Concret, peste 100 de mii de oameni care lucrează în domeniul construcţiilor ar putea să îşi piardă locul de muncă şi peste 20 de mii de firme vor avea activitatea suspendată. Multe vor intra în faliment.
Bogdan Ivan, secretar general Asoc. dezvoltatorilor imobiliari URBANIS: ”Consecinţele sunt dramatice. Întreaga piaţă imobiliară e estimată la o valoare de aproximativ 80 de miliarde de lei. Ceea ce înseamnă că 20 de miliarde, în fiecare an, pe perioada de suspendare, este posibil să se evaporeze din piaţă”.
Nicușor Dan acuză că spațiile verzi devin construibile
Primarul general susţine că în cele 5 sectoare, spaţiul verde nu a fost calculat corect, raportat la numărul de locuitori. De aici şi nevoia de a suspenda planurile.
Însă, în lipsa unui puz, dezvoltatorii sunt obligaţi să se raporteze la Planul Urbanistic GENERAL al Capitalei, document întocmit în urmă cu zeci de ani.
Sorin Purice, dezvoltator: ”Ar trebui să ne întoarcem în situaţia de acum 21 de ani ceea ce este inacceptabil. Nu avem o predictibilitate asupra lucrurilor. În momentul ăsta noi am proiectat ceva, am achitat costurilor de proiectare şi urmează să refacem absolut totul”.
Andreea Milea, reporter Observator: ”Acest teren din sectorul 4 al Capitalei a fost cumpărat anul trecut cu suma de 2 milioane şi jumătate de euro. Aici ar urma să fie construite 3 blocuri a câte 9 etaje în baza unui proiect ce a costat 200 de mii de euro”.
Efectele sunt ca într-un joc de domino.
Bogdan Ivan, secretar general Asoc. dezvoltatorilor imobiliari URBANIS: ”Avem foarte mulţi investitori care ne-au spus că doresc să se retragă din România pentru că autorităţile române nu creează acel nivel de siguranţă absolut necesar pentru orice investiţie”.
Sorin Purice, dezvoltator: ”Toate apartamentele în momentul ăsta sunt precontractate. Ce se întamplă cu clienţii noştri? Ce vor face mai departe? Băncile vor reuşi să crediteze?”
Incertitudini pentru clienții care doreau un credit pentru casă
Răspunsul este negativ şi l-au primit deja cei care doreau un credit pentru casă.
Cristina Stoian, client: ”Apartamentul a fost 57.900 de euro. Am plătit avans pentru el 5.000 de euro. Acum, surpriză, nu ştiu ce facem pe viitor”.
Mirel Tudor, consilier juridic: ”Concret, nu se mai pot face vânzările. Clienţii nu pot merge mai departe pentru vânzare pentru că ei nu ştiu ce vor cumpăra, noi nu ştim ce putem vinde”.
Proiectele privind suspendarea Planurilor Urbanistice Zonale vor fi votate vineri, în şedinta de consiliu general a Primăriei Capitalei.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰