Video Primul muzeu imersiv din România. Capodoperele unor pictori celebri, transformate într-o experienţă multimedia: "Publicul primeşte foarte bine"
Cei care vor să petreacă o zi într-un tablou o pot face acum cu ajutorul inteligenţei artificiale. Primul spaţiu imersiv din ţară se deschide mâine la Bucureşti, în clădirea primei fabrici de calculatoare româneşti. Mai exact, capodopere ale unor pictori celebri devin o experienţă multimedia. Ghidul muzeului este Mina, un avatar cu toate răspunsurile la el.
Reporter: Mina, vei fi ghidul acestui muzeu, vreau să ştiu cu ce mesaj îi convingi pe oameni să-ţi treacă pragul?
Avatarul Mina: Ca ghid al muzeului Mina, aş încuraja vizitatorii să treacă pragul acestui spaţiu cu promisiunea unei experienţe inedite pentru toate vârstele.
Avatarul Mina, acronimul de la Museum of Immersive New Art, ştie totul despre operele expuse.
Sorina Topceanu, co-fondator muzeu imersiv: Este un avatar conversaţional care foloseşte inteligenţa artificială şi poate oferi o conversaţie în timp real cu vizitatorii noştri. Creierul său este bazat pe ChatGPT.
- "Sărutul" lui Brâncuşi poate fi admirat la Bucureşti. Condiţiile speciale în care sculptura de 22 de milioane...
- Iniţiativă "verde" la Iaşi: 5 muzee oferă intrare gratuită pentru cei care aduc materiale reciclabile. De câte...
- Muzeului Satului din Timișoara caută voluntari care să locuiască în gospodăriile sale. Ce condiții trebuie să...
Primul spaţiu imersiv din ţara noastră
Cele două expoziţii care lansează primul spaţiu imersiv din ţara noastră sunt interactive şi create pentru a fi pe înţelesul tuturor. Prima conturează într-o variantă virtuală cele mai cunoscute opere ale pictorului Gustav Klimt.
Ingrid Tîrziu, reporter Observator: Celebra operă Sărutul al luI Gustav Klimt este una dintre vedetele expoziţiei de artă imersivă din Capitală. Zeci de astfel de opere au fost expuse aici şi unele dintre ele au fost chiar completate cu ajutorul inteligenţei artificiale.
Mădălina Ivaşcu, co-fondator muzeu imersiv: Ne-am dorit să începem cu Gustav Klimt pentru că este un pictor extrem de cunoscut. Ceea ce facem noi este foarte mult legat de inovaţie şi de creativitate, prin tehnologie ca mediu de lucru. Publicul primeşte foarte bine. În momentul în care interacţionează cu lucrările, reuşim să ne ducem şi către un public mai general, şi nu doar care caută partea asta artistică.
Cât costă un bilet
A doua expoziţie ne poartă în universul subacvatic, scos la suprafaţă printr-un adevărat spectacol.
Andrei Nistor, co-fondator muzeu imersiv: Show-urile se vor schimba undeva la trei sau şase luni. Am ales să lucrăm cu artişti români, în momentul acesta vorbim despre peste 150-200 de persoane implicate în proiect.
Muzeul imersiv din Capitală este cel mai mare din sud-estul Europei. Preţul unui bilet este 50 de lei, iar din luna septembrie, organizatorii vor pregăti şi un spaţiu special pentru copii.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰