Antena Meniu Search
x

Video Muzeului Satului din Timișoara caută voluntari care să locuiască în gospodăriile sale. Ce condiții trebuie să îndeplinească cei care vor să traiască ca la 1900

Atenţie, se caută voluntari pentru a trăi ca la 1900. La Timişoara, patru gospodării de la Muzeul Satului Bănăţean vor fi locuite de câte o familie. Cei care vor accepta această provocare vor renunţa la mall, supermarket şi la viața modernă cu telefon şi televizor şi vor trăi ca pe vremuri - vor cultiva pământul din jurul casei şi vor consuma doar roadele muncii lor.

Iulia Pop
de Iulia Pop

la 23.05.2023, 22:05

Vezi și

Asemenea unui specialist în imobiliare, directorul Muzeului Satului din Timișoara ne prezintă interioarele căsuţelor care aşteaptă să prindă viața. Casa șvabilor e una dintre bijuterii.

"O cameră matrimonială, cea în care ne aflăm în acest moment, cu un pat dublu."

"Pat de paie?"

"Da, cât se poate de autentice. O încăpere mică, cochetă, cu mobilier specific, o singură fereastră."

Pe acelaşi subiect

"Dar cu un accent de tehnologie. Avem electricitate. "

Iulia Pop, reporter Observator: "Cei care vor locui în casa românească, de exemplu, îşi vor aştepta vizitatorii pe prispă, la fel ca mine. Practic, vor locui într-o bijuterie. În fişa postului scrie clar că trebuie să şi munceşti, iar tehnologia nu prea are voie să ajute. Aici, principalele îndeletniciri vor fi ţesutul şi olăritul."

Cum vor fi aleși voluntarii?

Casa germană este gândită ca locuința fierarului, cea sârbească e special făcută pentru ţesători, iar cea maghiară e dedicată pescarilor şi meșterilor în lucrarea pieii. Voluntarii vor fi aleşi după câteva criterii clare: 

Dorel Micle, directorul muzeului: "Ne interesează cât de cât oamenii care au pregătire în aceste domenii. Ne interesează să vină oameni care chiar îşi doresc lucrul acesta şi pot aduce un plus valoare acestui muzeu. Condiţiile sunt exact ca la ţară, cu toaletă în fundul curţii şi fără apă curentă." 

Iulia Pop, reporter Observator: "Viaţa simplă începe de la somn. Nu avem saltea de spumă cu memorie, ci paie sănătoase. Nu vedem ştirile, ci doar imagini din lumea satului. Expressorul e din alte timpuri, dar parcă o ulcică de cafea e totuşi permisă. În bucătarie sunt toate ustensilele posibile şi troneaza un mesaj inspiraţional."

Voluntarii însă nu se înghesuie. De aproape un deceniu se caută oameni dispuşi să locuiască în cele patru case tradiţionale, în condiţii de secol XIX - XX. 

"E o idee foarte bună, pentru cei mai tineri, care iubesc natura."

"Ați lăsa deoparte traiul normal, plin de tehnologie, doar ca să locuiți aici?"

"Nu, nu." 

"Și să vă îmbrăcați ca pe vremuri?" 

"Nu, nu."

"Ar fi foarte interesant."

"Dacă aş fi fost în Timişoara, la bloc, ar fi o idee foarte tentantă."

Dorel Micle, directorul muzeului: "Un muzeu viu, presupunând activitatea gospodărească în fiecare din aceste locuințe. Oameni care să însufleţească locuințele acestea. Nu va fi doar o locuinţă obişnuită. Ci vom merge pe ideea de a aduce nişte meşteri, care să şi ofere publicului diferite activități tradiţionale."

Muzeul Viu al Satului Bănăţean este un proiect realizat în parteneriat cu Ungaria. Aproape 1,3 milioane de euro a costat construcţia celor patru case tradiţionale şi reabilitarea a şapte case pescăreşti din ţara vecină. Acolo sunt deja şi locatari. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-aţi donat mobila, hainele sau electrocasnicele pe Facebook?

Observator » Inedit » Muzeului Satului din Timișoara caută voluntari care să locuiască în gospodăriile sale. Ce condiții trebuie să îndeplinească cei care vor să traiască ca la 1900