Video Producţie record de nuci într-o livadă din Mureş: "Calibrul nucii este destul de bun, datorită ploilor abundente"
Vremea care nouă ni s-a părut extremă, a fost prielnică pentru nuci. Într-o livadă din judeţul Mureş anul acesta producţia este mult mai bună decât anul trecut, şi asta datorită ploilor abundente şi a soarelui puternic. Recoltarea va începe la jumătatea lunii septembrie.
- Specialiştii recomandă nucile în combaterea stresului.
Suntem într-o livadă de 140 de hectare unde sunt plantate peste 10 soiuri românești de nucă. Clima din localitatea Moișa, judeţul Mureş pare a fi perfectă pentru aceste plante.
Radu Câmpean, responsabil livadă: După cum observaţi calibrul nucii este destul de bun anul acesta datorită ploilor abundente, dezvoltarea fructului a fost una foarte bună.
Un nuc are nevoie de aproximativ 1.000 de litri de apă, pe an. Prea multe precipitaţii afectează însă soiurile mai sensibile.
Radu Câmpean, responsabil livadă: După cum vedeţi au început să apară anumite pete pe anumite soiuri
Însă, anul acesta recoltarea se va face la termen.
Radu Câmpean, responsabil livadă: La maturitate un nuc ca acesta ar trebui să producă undeva la 20, 25 chiar 30 de kg de nuci în coajă per pom
Totuşi, localnicii însă se plâng de producţia din acest an: "Foarte puţine, mici, mici şi vecina de peste drum tot aşa are. Anul trecut au fost foarte multe".
România ocupă totuşi locul al 2-lea, după Franţa, la exportul de nuci. Efectele antioxidante ale miezului şi ale frunzelor sunt căutate în industria farmaceutică, iar coaja se poate folosi ca agent termic, puterea sa calorică fiind de două ori mai mare decât cea a lemnului de esență tare.
Liviu Todoran, specialist alimentație: Nu în ultimul rând aş dori să punctez doar două din contraindicaţiile consumului de nuci, faţă de toate beneficiile pe care le aduce. Sunt cele pentru bolile tiroidiene care nu necesită un aport suplimentar de iod şi este contraindicat femeilor care alăptează.
Nutriţioniştii recomandă nucile inclusiv în combaterea stresului, care afectează tot mai des viaţa şi activitatea omului modern.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰