Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Produsele de unică folosinţă din plastic ar trebui să dispară curând din magazine. România nu pare pregătită pentru schimbare

În mai puţin de o lună, ar trebui să renunţăm la o parte din produsele din plastic de pe rafturi însă nu se va întâmpla. România nu este pregătită. La fel şi celelalte state membre ale Uniunii Europene pentru că nu au încă legislaţia necesară şi nici fabrici care să producă, din materiale biodegradabile, aceleaşi produse.

de Andreea Milea

la 08.06.2021 , 21:08

Deşi Comisia Europeană a decis ca de luna viitoare, toate statele Europei să renunţe la o parte din produsele din plastic, doar Franţa este pregătită. Motivul?

Karel Hoet, producător de ambalaje eco: Cele mai multe dintre state, inclusiv România, nu sunt pregătite cu legislaţia. Aşa că noile reguli vor fi implementate mai târziu de luna iulie. Nu se ştie exact când. Comisia Europeană trebuia să pregătească un document cu toate detaliile directivei.

Reporter: Şi nu îl avem încă?

Vezi și

Karel Hoet, producător de ambalaje eco: Încă nu. Sunt încă multe discuţii despre ce produse vor fi interzise. 

Pe acelaşi subiect

De la începutul lunii iulie, ţara noastră este obligată să renunţe la anumite produse din plastic. De exemplu, paharele de plastic, tacâmurile, dar şi beţişoarele de urechi. În schimb vor rămâne la raft, farfuriile de plastic, însă nu pentru mult timp. Tot ceea ce vedeţi în magazine până pe 3 iulie, veţi putea să cumpăraţi până ce stocurile vor fi epuizate.

Ce spun oamenii despre schimbare

''Ar trebui să fie făcute din mălai, fibre naturale. Cum sunt pungile astea biodegradabile ar fi perfect. 

Şi asta nu ar trebui să fie aşa. De ce nu le pun în borcănele? Şi plătim borcănelul 1 leu.''

''Sunt si în mări, sunt şi în apele curgătoare, sunt şi la munte şi la mare, peste tot. Nu ştiu în ce măsură noi vom putea să avem grijă ca să nu mai folosim aceste lucruri.''

''Din carton e foarte bine că se degradează foarte repede. Sunt bucătar şi lucrez cu aşa ceva. Noi am eliminat deja tacâmul de plastic.''

Acum, ţările din Europa pot cumpăra ambalaje eco doar din China pentru că nu există o asfel de fabrică pe continent. Prima care va fi deschisă se construieşte chiar în ţara noastră, în Dâmboviţa. Iar producţia va începe la finalul verii. Vestea proastă este că noile produse vor fi mai scumpe.  

Karel Hoet, producător de ambalaje eco: Putem spune că preţul va fi dublu. 100 de furculiţe costau 50 de euro, iar preţul va creşte la 100 de euro. Ai nevoie de mulţi oameni, de tehnologie nouă. De aceea costă mai mult. 

Însă costurile crescute nu se compară cu daunele aduse de plastic, mediului. 80% din deşeurile găsite în ape sunt din plastic. 

Andreea Paleologu, consultant sustenabilitate: La nivel mondial, doar 9% din cantitatea de produse din plastic este reciclată iar la nivelul Uniunii Europene, 40% din ambalajele din plastic reprezintă deşeuri care nu sunt gestionate. 

Peste 70% dintre europeni sunt dispuşi să plătească mai mult pe produse biodegradabile. 

Andreea Milea Like

Am început cu muzica, am continuat cu dansul şi am ales jurnalismul. Ce au în comun? Zilnic găseşti ceva nou. Cât de mult înseamnă un cuvânt, un moment sau 10 secunde înainte de live.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri sociale » Produsele de unică folosinţă din plastic ar trebui să dispară curând din magazine. România nu pare pregătită pentru schimbare