Antena Meniu Search
x

Programul after school ar putea dispărea! Soluţia pentru părinţi ca să-şi ţină copiii la şcoală 8 ore pe zi, fără să scoată un leu din buzunar

Din 4 octombrie, odată cu publicarea în Monitorul Oficial a OMEN 4831/2018 privind aprobarea Codului-cadru de etică, învăţământul preuniversitar are un set de reguli pe care profesorii trebuie să le respecte.

Soluţia pentru părinţi ca să-şi ţină copiii la şcoală 8 ore pe zi, fără să scoată un leu din buzunar
Programul after school ar putea dispărea

Din 4 octombrie, odată cu publicarea în Monitorul Oficial a OMEN 4831/2018 privind aprobarea Codului-cadru de etică, învăţământul preuniversitar are un set de reguli pe care profesorii trebuie să le respecte.

Noul Cod de Etică în Educaţie are însă două prevederi care vor produce cele mai multe efecte, pentru părinţi, elevi şi profesori deopotrivă.

Conform articolului 5, pct. B, alin. IV, profesorilor le sunt interzise vehement meditaţiile contra cost cu propriii elevi. 

O altă schimbare esenţială este prevăzută în articolul 9, alin. a, unde se arată că personalului didactic îi este interzis să folosească baza materială din spaţiile de învăţământ, în vederea obţinerii de beneficii materiale personale directe sau indirect.

Pe acelaşi subiect

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Asta înseamnă că niciun profesor nu va mai putea ţine în şcoli ore sau meditaţii contra cost şi niciun învăţător nu va putea rămâne la şcoală cu elevii, până la ora 16.00, în programul "After School", plătit de părinţi.

Dascălii care vor încălca aceste reguli vor putea fi reclamaţi Comisiei de Etică a Inspectoratului Şcolar şi vor risca chiar desfacerea contractului de muncă.

"Şcoală după şcoală", soluţia găsită de ISJ Bihor

În şcoli se analizează variantele pentru a găsi soluţii alternative.

"Am trimis o adresă în toate unităţile de învăţământ, în ziua publicării Codului de etică, şi am avut şi o întâlnire cu directorii, pentru identificarea soluţiilor, să vedem cum venim în sprijinul părinţilor", a declarat şeful Inspectoratului Şcolar al Judeţului Bihor. 

Potrivit inspectorului şcolar general Alin Novac Iuhas, singura soluţie permisă de lege este ca în şcolile unde părinţii cer ca elevii din clasele primare să rămână la şcoală până la ora 16 să fie implementat programul "Şcoală după şcoală". 

"Fiecare director trebuie să identifice soluţii pentru acest program, care vine în completarea programei şcolare şi care este reglementat, printr-un alt ordin de ministru", a spus şeful IŞJ.

Mai precis, aşa cum prevede Ordinul 4.802/2017, complementar programului şcolar obligatoriu, în unităţile de învăţământ poate fi implementat programul "Şcoală după şcoală", care cuprinde activităţi pentru consolidarea competenţelor, învăţare remedială ori accelerare a învăţării. 

Altfel spus, similare activităţilor care azi se întâmplă la "After school", dar fără a-i taxa în plus pe părinţi, scrie ebihoreanul.ro. Conform legislaţiei, "Şcoală după şcoală" este un program gratuit, iar învăţătoarele nu sunt remunerate suplimentar. 

Teoretic, de pe urma noilor reguli vor avea de câştigat părinţii, care vor putea să-şi ţină copiii la şcoală 8 ore pe zi, dar fără a scoate un leu din buzunar. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-aţi simţit discriminaţi la interviul de angajare din cauza vârstei?

Observator » Stiri sociale » Programul after school ar putea dispărea! Soluţia pentru părinţi ca să-şi ţină copiii la şcoală 8 ore pe zi, fără să scoată un leu din buzunar