Antena Meniu Search
x

Exclusiv. Programul Rabla 2018 începe vineri, cu modificări importante. Şeful AFM anunţă un nou plafon al emisiilor de carbon

Programul Rabla 2018, partea a doua, demarează vineri după ce bugetul Administraţiei Fondului pentru Mediu a fost suplimentat cu suma de 200 de milioane de lei, pentru 28.000 de vouchere. Valoarea primelor de casare a rămas aceeași, însă plafonul emisiilor de carbon a fost modificat.

Veronica Micu
de Veronica Micu

la 11.09.2018, 11:32

Programul Rabla 2018, partea a doua, demarează vineri, după ce bugetul Administraţiei Fondului pentru Mediu a fost suplimentat cu suma de 200 de milioane de lei, pentru 28.000 de vouchere. Valoarea primelor de casare a rămas aceeași, însă plafonul emisiilor de carbon a fost modificat.

Președintele Administrației Fondului pentru Mediu, Cornel Brezuică, a declarat, în exclusivitate pentru Observator, că Programul Rabla 2018 va demara, cel mai probabil, vineri.  

Programul Rabla 2018 a fost suplimentat cu 200 de milioane de lei, bani care permit achiziţionarea a 28.000 de maşini noi, după ce în prima parte a programului au fost achiziţionate 21.000 de maşini noi.

Valorea primei de casare rămâne aceeaşi 

Pe acelaşi subiect

Ca și în anii trecuți, pentru a beneficia de reducerea oferită de stat, persoanele care vor să acceseze Programul Rabla 2018 trebuie să se prezinte cu mașina veche la un centru autorizat de colectare și casare.

Aici, i se va elibera certificatul de distrugere a maşinii şi voucherul în valoare de 6.500 lei.

Foarte important de știut este că din luna septembrie, a intrat în vigoare un nou regulament al Comisiei Europene cu privire la modalitatea de determinare a emisiilor de carbon. 

"Emisiile de carbon se calculează altfel. Această limită a emisiilor a crescut pentru că regulamentul este mult mai agresiv și înseamnă măsurarea în trafic, atunci când mașina merge. Înainte, estimarea să făcea pe bancul de lucru. Noi am mers exact pe acest mod de calcul din regulament, încercând să facem o echivalare între ceea ce a fost și ceea ce va fi", a explicat președintele AFM.

Plafonul emisiilor de carbon, modificat

Astfel, dacă în prima parte a programului Rabla 2018 plafonul privind emisiile de CO2 aferente autovehiculelor noi achiziţionate a fost de 130 g/km, echivalentul calculat după noul regulament trebuie să fie de 145 g/km.

De asemenea, prima de casare de 6.500 de lei poate fi suplimentată cu 1.000 de lei la achiziţionarea unui autovehicul nou, echipat cu sistem de propulsie care generează o cantitate de emisii de maximum 110 g CO2/km, echivalentul a 98 g CO2/km, cât a fost în prima parte a Programului Rabla 2018.

La achiziționarea unui autoturism nou, echipat cu sistem de propulsie hibrid, statul acordă un ecobonus în valoare de 1.700 lei dacă vehiculul genereză o cantitate de emisii de CO2 mai mică de 70 g/km, față de 50 g/km cât a fost în prima ediția a Programului de stimulare a înnoirii Parcului auto naţional.

Cei care vor să acceseze Rabla Plus și să aibă în garaj o mașină pur electrică trebuie să știe că beneficiază de un ecotichet în valoare de 45.000 lei (10.000 euro), dar nu mai mult de 50% din preţul de comercializare.

Pentru anul viitor, Cornel Brezuică ne-a declarat că plafonul privind emisiile de CO2 aferente autovehiculelor noi achiziţionate va scădea de la 145 g/km la 140 g/km.

Rabla în 2018 pentru persoane fizice

Persoanele fizice care doresc să acceseze Programul “Rabla Clasic” trebuie să îndeplinească următoarele condiții:

- are domiciliul sau reşedinţa în România

- nu are obligaţii de plată la bugetul local

- s-a înscris la un producător validat în vederea achiziţionării unui autovehicul nou, obţinând nota de înscriere

- a predat autovehiculul uzat unui colector autorizat şi a obţinut certificatul de distrugere

- a radiat din evidenţa circulaţiei autovehiculul uzat şi a obţinut certificatul de radiere

- a prezentat producătorului validat dovada distrugerii şi a radierii din evidenţa circulaţiei a autovehiculului uzat

- a achiziţionat autovehiculul nou de la producătorul validat care a eliberat nota de înscriere.

Oferte Rabla 2018 și Rabla Plus

De asemenea, beneficiază de prima de casare, prin Rabla 2018, orice persoană fizică ce îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii:

- are domiciliul sau reşedinţa în România

- nu are obligaţii de plată la bugetul local

- i-a fost cedat de către un proprietar persoană fizică dreptul de beneficiu asupra primei de casare

- a achiziţionat autovehiculul nou de la producătorul validat care a eliberat nota de înscriere.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri sociale » Exclusiv. Programul Rabla 2018 începe vineri, cu modificări importante. Şeful AFM anunţă un nou plafon al emisiilor de carbon