Antena Meniu Search
x

Un proiect i-a ilustrat pe medici în chip de sfinți în mai multe orașe din țară

O serie de opere de artă închinate medicilor provoacă uriaşe controverse. Imagini cu doctori în chip de sfinţi au împânzit oraşul. Tinerii ilustratori care au semnat lucrările au primit sute de ameninţări, iar Biserica Ortodoxă îi acuză de blasfemie.

de Redactia Observator

la 29.04.2020, 22:57

Vezi și
  • Lucrările au fost prezentate în orașe precum București și Brașov.
  • Biserica Ortodoxă și-a manifestat nemulțumirea vizavi de proiect.

Medici în uniformă, cu măști și ochelari de protecție cu aură de sfânt. Este viziunea artistei Wanda Hutira despre eroii acestor zile: medicii. Pentru reprezentanții Bisericii Ortodoxe mesajul posterelor este altul.

Vasile Bănescu, purtător de cuvânt Biserica Ortodoxă: E o maltratare vizuală a iconografiei creștine, icoanele sunt obiecte de cult, sunt verenate de credincioșii ortodocși. În situația stânjenitoare de a limita pe Hristos, binecuvântând cu stetoscopul, ceea ce este un gest blasfemic, iar aureola din jurul capetelor, care în conținutul ei are structuri de virus covid.

Cătălin Dobre, director de creație: Mesajul campaniei e un mesaj de susținere, total pozitiv, nu e nicio provocare. Nu vrea niciun meci cu biserica, nu vrea să jignească pe nimeni. Am vrut să transformăm orașele în aceste locuri care să le arate medicilor că oamenii se gândesc la ei și că le mulțumesc. Mai mulți artiști i-au văzut pe medici ca niște supereroi.

Controversa de pe scena publică se regăsește și în stradă.

Artista a reinterpretat icoane din mai multe religii. Purtătorul de cuvânt al Arhidiecezei Romano-Catolice de București nu pare deranjat de lucrări.

Şerban Tarciziu, purtătorul de cuvânt al ARCB: Simt totuși că autoarea, pe care nu o cunosc mai deloc, a avut o idee pe care a vrut să o transpună, a vrut să spună că acei oameni, medicii care fac eforturi deosebite, ar trebui răsplătiţi cumva cu recunoştinţa noastră.

Scandalul a evoluat însă rapid.

După ce a primit numeroase plângeri din partea locuitorilor, Primăria a decis să elimine toate afişele. Oficialii au transmis că acestea pot fi înlocuite cu alte panouri publicitare.

Aurelian Bădulescu, viceprimarul Capitalei: Foarte mulţi cetăţeni nu înţelegeau expresia artistică, aceştia considerând că, pentru ţara noastră, o astfel de expresie nu face cinste.

Dacă în București posterele au dispărut, în Brașov sunt în continuare la vedere.

Primăria susține că nu poate bloca aceste postări întrucât decizia ca imaginile să fie eliminate aparține firmelor care dețin panouri publicitare.

Agenția de publicitate anunță că va retrage treptat campania.

Cătălin Dobre, director de creație: Nu pentru că ne impune cineva, nu pentru că nu suntem mândri de ele, suntem foarte bucuroși că le-am făcut, că au ajuns să fie văzute de doctori și am primit multe mesaje de apreciere. Alegem să le dăm jos treptat pentru că ne-am dori ca această conversație să fie focusată pe pozitiv.

Artiștii care au realizat materialele au refuzat să comenteze situaţia după ce au primit sute de mesaje violente, de ameninţare.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă afectează schimbările bruşte de temperatură?

Observator » Stiri sociale » Un proiect i-a ilustrat pe medici în chip de sfinți în mai multe orașe din țară