Protestele din România captează, din nou, atenţia presei internaţionale
Protestele de săptămâna aceasta din Bucureşti au ajuns în atenţia unei jurnaliste a postului american de televiziune MSNBC, care a dedicat prima parte a emisiunii sale de joi unei analize asupra situaţiei din România şi demersurilor Guvernului privind amnistia şi graţierea.
Protestele de săptămâna aceasta din Bucureşti au ajuns în atenţia unei jurnaliste a postului american de televiziune MSNBC, care a dedicat prima parte a emisiunii sale de joi unei analize asupra situaţiei din România şi demersurilor Guvernului privind amnistia şi graţierea.
Jurnalista şi-a început emisiunea amintind de epoca Ceauşescu şi de Revoluţia din 1989, care a dus la schimbarea regimului.
“Amintirea acestei Revoluţii este proaspătă. 1989 nu a fost în urmă cu atât de mult timp. De aceea, mai devreme anul acesta, când românii au început din nou să iasă pe străzi în numere mari, numere care nu mai fuseseră văzute de la Revoluţia din 1989, au atras atenţia pe plan internaţional. În februarie anul acesta, toţi aceşti oameni au fost scoşi în stradă de ceva absolut incredibil cu care a încercat să scape Guvernul român a încercat să scape”, a spus Maddow.
Jurnalista a explicat că liderul partidului de guvernare din România, Liviu Dragnea, are “două probleme” care îl împiedică să devină premier. “Prima este condamnarea sa anterioară pentru corupţie. Numărul doi, al doilea lucru care îi stă în cale, un alt set de acuzaţii de corupţie”, a afirmat Maddow.
Potrivit ei, în consecinţă, “în februarie, Guvernul din România a decis că se va ocupa de această problemă într-un mod foarte creativ” – “legalizarea corupţiei”, cu condiţia ca prejudiciul să fie sub 48.000 de dolari. Ea a subliniat că prejudiciul în cazul Dragnea este de aproximativ 20.000 de dolari. “Ceea ce a făcut (Liviu Dragnea – n.r.) ar fi devenit, retroactiv, legal”, a explicat Maddow.
“Ar fi putut scăpa, dacă nu ar fi fost acei copii nebuni” care au ieşit în stradă în număr mare în România, pentru a transmite Guvernului să renunţe la acest proiect, afirmă jurnalist MSNBC, precizând că, în cele din urmă, Guvernul a cedat.
“Dar, şeful partidului de la putere a rămas în continuare şeful partidului de la putere, avea încă această problemă, avea încă acea condamnare, acuzaţiile de corupţie încă planează asupra sa, aşa că Guvernul a decis să mai facă o încercare”, a prezentat în continuare situaţia moderatoarea. “Au înaintat legislaţie care să prevadă emiterea automată de graţieri pentru orice oficial în serviciul public condamnat pentru corupţie, mită sau abuz în serviciu”, a adăugat ea.
Însă românii au ieşit, însă, din nou în stradă, “cu miile”, “ca şi cum ar fi fost apăsat pe un întrerupător”, a comentat Maddow protestele de săptămâna aceasta, menţionând că, de această dată, autorităţile au înţeles mesajul mai rapid ca în februarie şi Senatul a respins proiectul.
Românii vor, însă, să continue protestele, pentru a “pedepsi Guvernul pentru că a avut tupeul să încerce din nou, după ce nu a reuşit în februarie”, crede jurnalista americană.
Ea a vorbit şi despre protestele de amploare din Statele Unite de după învestirea în funcţie a lui Donald Trump.
Sursă: news.ro
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰