Antena Meniu Search
x

Pelerinii au obținut scoaterea raclei Sfintei Parascheva din Catedrala Mitropolitană Iași

După patru seri de proteste, pelerinii veniţi la sărbătoarea Sfintei Parascheva de la Iaşi primesc şi o veste bună. Deşi iniţial se anunţase că racla va rămâne în Catedrală, ea va fi scoasă totuşi pe o scenă, în curte. Credincioşii au venit azi cu flori şi crengi de brad, pentru a împodobi baldachinul pe care va sta racla. Slujba de mâine se va ţine, însă cu mai multe restricţii. 

Clara Mihociu
de Clara Mihociu

la 13.10.2020, 22:21

Vezi și
  • Doar 500 de pelerini vor putea participa la slujba de la Iași.
  • La slujbă vor avea acces doar pelerinii domiciliați în municipiul Iași.

Credincioşii vor avea acces în curtea Mitropoliei doar în anumite condiţii. 

Restricții sunt stabilite și pentru slujba din ziua hramului. Doar 500 de persoane vor putea participa la această slujbă. Vor fi ținuți la distanță unii de ceilalți.

Vorbim despre un număr extrem de mic, dacă ținem cont că anul trecut erau 20.000 de oameni care asistau la slujba din ziua de hram. 

De asemenea, și la slujbă se va intra tot cu buletinul și doar cei care au adresa de domiciliu pe municipiul Iași. 

Constantin Sturzu, purtător de cuvânt MMB Iași: Sfânta liturghie se va săvârși tot aici, unde se săvârșea și în ceilalți ani, pe podiumul din dreptul Catedralei, unde va fi un perimetru limitat.

Racla ar urma să fie scoasă din biserică în timpul nopţii. 

Pandemia a schimbat regulile, iar oamenilor le-a fost foarte greu să accepte. Patru zile la rând, pelerinii veniţi din alte localităţi au protestat în faţa Mitropoliei, cerând să fie lăsaţi să intre. Mulţi dintre ei au ales să ignore restricţiile, iar asta a însemnat amenzi. 

Alexandru Mormenchi, purtător de cuvânt Gruparea Mobilă Jandarmi Bacău: Sancțiunile aplicate de noi au fost în totalitate pentru nerespectarea măsurilor sanitare. Cei care au fost sancţionaţi au fost cei care s-au regăsit aici, la proteste, în repetate rânduri.

La slujba de mâine se va intra pe principiul "primul venit, primul servit". Vor putea fi în apropierea raclei doar 500 de oameni. Ceilalţi vor putea urmări slujba pe ecranele amplasate în mai multe zone din oraş. 

În alţi ani, pe 14 octombrie, chiar de ziua Sfintei Parascheva, oraşul primea chiar şi 20 de mii de pelerini. Iar, dacă în alţi ani, toate zilele de pelerinaj de la Iaşi adunau aici chiar şi 90 de mii de oameni veniţi din toate colţurile ţării, acum abia nouă mii de pelerini au reuşit să treacă pe la racla cu moaşte. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri sociale » Pelerinii au obținut scoaterea raclei Sfintei Parascheva din Catedrala Mitropolitană Iași