Radiaţi mai rău ca la Cernobîl! A fost panică în Bucureşti după ce într-o anchetă jurnalistică au părut informaţii că nivelul de radiaţii de la Muzeul de Geologie depăşeşte de zeci sau sute de ori nivelul normal
Alerta de gradul zero astăzi în Bucureşti. Specialiştii în activităţi nucleare au închis muzeul de Geologie şi au început măsurătorile. Ancheta s-a extins şi la muzeul Antipa. "Fosile cu grad de iradiere mai mare decât la Cernobîl. Angajaţi care s-au îmbolnăvit de cancer" - aşa a sunat alarma, în urma unei dezvăluiri a Gazetei Sporturilor.
Alerta de gradul zero astăzi în Bucureşti. Specialiştii în activităţi nucleare au închis muzeul de Geologie şi au început măsurătorile. Ancheta s-a extins şi la muzeul Antipa. "Fosile cu grad de iradiere mai mare decât la Cernobîl. Angajaţi care s-au îmbolnăvit de cancer" - aşa a sunat alarma, în urma unei dezvăluiri a Gazetei Sporturilor.
Jurnaliştii au cerut ulterior scuze. Raportul pe care îl citau. emitea cifre greşile.
Fosile de mamut transformate în adevărate bombe chimice. Ascunse sub o prelată, într-un morman, în curtea muzeului de Geologie, în mijlocul capitalei, la o sută de metri pe piaţa Victoriei.
Sau o piviniţă cu putere de iradiere de 200 de ori mai mare decât zona neagră de la Cernobîl.
Aşa a sunat alarma.
Informaţiile erau dezvăluite de jurnaliştii de la Gazeta Sporturilor. Care citau un raport mai vechi, dar care a fost ţinut la secret.
Iar când s-a aflat de investigaţie, directorul Institutului Geologic a fost demis.
Situaţia alarmantă i-a făcut pe specialişti de la Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare, de la Garda de Mediu, dar şi pompieri să descindă în muzeu.
Au venit cu aparate de măsurare.
Este directoarea muzeului. Şi stă în faţa pivniţei, aşa-zisul epicentru al radiaţiilor.
Cei care au intrat să măsoare nu şi-au luat echipamente de protecţie speciale, cu plumb, care izolează. Dar au ieşit încrezători că totul este bine.
La gardul institutiei, la doar cativa metri de locul unde se presupune ca ar fi fosilele, nivelul de radiatii masoara oscileaya intre 0.12 si 0.16, un nivel despre care aparatul spune ca ar fi normal.
Ancheta jurnalistică arată că fosilele de mamut au suferit transformări. Substanţele radioactive au înlocuit calciul din oasele vechi. Ceea ce ar duce la iradiere.
Valorile citate din raport au fost, însă, greşite. Radioactivitatea nu era de 21680 de microsiverţi pe oră, ci doar de 21 de unităţi.
Punctul era, de fapt, virgulă. Oricum, o valoare de aproape 200 de ori mai mare decât cea normală, susţin în continuarea jurnaliştii.
Specialiştii au alte cifre.
"Este adevărat că cifrele au fost exagerate, comparaţiile şi cifrele, în momentul în care am greşit preluând o eroare din raport.", se apără jurnalistul Cătălin Tolontan.
Concluzia experţilor, inclusiv a celor de la Institul Naţional de Sănătate Publică, a fost că nu sunt motive de îngrijorare.
În pivniţa cu roci, radiaţiile sunt mai mari, dar nu afectează.
Iar situaţia ar mai simplă chiar la mormanul acoperit cu o prelată, pentru că există aerisire.
Nu ar fi un pericol nici pentru angajaţi, nici pentru vizitatorii muzeului sau ai târgurilor care se organizează deseori în curte.
Totuşi, Gazeta Sporturilor a prezentat mărturii ale angajaţilor.
"Zece dintre noi au cancer, ne cad părul şi dinţii", au povestit, fără să-şi dezvăluie identitatea. Ancheta pare, totuşi, că s-a terminat cu altă concluzie.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰