Radioamatorii puteau localiza epava avionului prăbuşit în Munţii Apuseni

Publicat: 23.01.2014, 19:36.
Actualizat: 23.01.2014, 20:19

Victimele tragediei din Apuseni ar fi stat mai puţin timp în frig aşteptând ajutor dacă operaţiunea de salvare ar fi căzut în mâinile unor oameni pricepuţi. Radioamatorii unei asociaţii din România aveau şi tehnologia şi resursele necesare să ajungă la răniţi în cel mult două ore.

Dar nimeni nu le-a cerut ajutorul şi nici nu le-a indicat o zona probabilă de impact.

Strigătul de ajutor pe care îl emitea BN2-ul prăbuşit a ajuns la avioanele care zburau deasupra Apusenilor. Un semnal rudimentar, cu frecvenţă de 121,5 megahertzi. Era singura antenă a sistemului de localizare ELT, rămasă întreagă.

Una dintre antene am găsit-o ruptă. Nu vă pot spune dacă această antenă s-a rupt înainte sau la impact; şi antena care lipseşte este cea din dreapta. Din cate imi aduc aminte e cea de 406 hertzi, spune Sorin Cimpoieru, șef de anchetă.

Adică emiţătorul performant care ar fi permis localizarea exactă a epavei în doar câteva momente, nu funcţiona.

Şi chiar dacă ar fi funcţionat, autorităţile nu ar fi primit în mod direct date.

România nu este afiliată direct la COSPAS, sistemul internaţional de căutare şi salvare prin satelit.

În momentul acesta, nimeni nu iese să spună DA, avem contract avem cod de ţară funcţionează, spune MIhai Șerban, pilot.

Potrivit Romatsa, informaţiile ajung în ţara noastră prin intermediul altei organizaţii.

Mai grav este, însă, că autorităţile române n-au ştiut cum să folosească nici semnalul rudimentar pe care emiţătorul a reuşit, totuşi să îl trimită. până la epuizare. Era, la propriu, o treabă de pasionat.

Se putea da şi o zonă mai largă. Se putea apropia concentric câteva poziţii diferite câţiva amatori, nu mai mult de trei, nu cred că era nevoie de mai mult de trei. Şi după care se anunţau între ei cine a recepţionat primul baliza şi se îndreptau către zona respectivă, spune Adrian Florescu, radioamator.

Oameni obişnuiţi, ca salvatorii din Apuseni, ar fi putut să-i găsească pe răniţi în doar câteva zeci de minute. Dacă le-ar fi cerut, cineva ajutorul, şi le-ar fi indicat zona probabilă de impact.

Ar fi avut în primul rând cunoştinţele necesare să poată să îngusteze aria de căutare pe baza echipamentelor proprii, ar fi avut infrastructura să asigure diseminarea informaţiei către alte instituţii, spune Adrian Florescu.

Aceleaşi instituţii care au refuzat, în mod repetat, să colaboreze cu membrii Asociaţie Radioamatorilor Români.

Cu toate că lucrează din pasiune şi au investit în staţii performante Serviciul de Telecomunicaţii Speciale nu s-a arătat interesat de ajutorul lor.

Avea acel sistem de reperare în caz de accident. Sistemul se numeşte Emergency Locator Transmission, ELT, şi autoritatea română nu dă navigabilitate avionului dacă nu-l are la bord. În momentul prăbuşirii emite până se termină bateria. El a continuat să emită şi după ce au fost găsiţi cei de acolo şi cei de la ROMATSA au cerut să fie oprit pentru că îi deranja în cască, a povestit Valentin Ialomițeanu, pilot.

Citește și
Social • ieri la 21:05
Foto
A treia noapte de proteste. Olanda în prag de război civil
recomandari pe a1.ro
Corina Dănilă a împlinit 49 de ani. Vedeta a distribuit fotografii din copilărie și adolescență, nemaivăzute până acum
Social • ieri la 21:02
Foto
Indicele infectării, modificat după relaxare. Autorităţile pun sub semnul întrebării cifrele oficiale privind infectarea

Top știri

O mamă eroină s-a aruncat în fața unei mașini scăpate de sub control pentru a-și salva fiul și soțul, în Rusia
1
Extern • ieri la 12:06

O mamă eroină s-a aruncat în fața unei mașini scăpate de sub control pentru a-și salva fiul și soțul, în Rusia

O mamă a sărit în fața unei mașini scăpate de sub control pentru a-și salva fiul și soțul. În urma impactului, femeia și-a pierdut viața.

PARTENERI
O nouă despărțire în showbiz! Cei doi și-au spus astăzi ”adio”! ”Nu mai locuim împreună”
spynews.ro
'Vrei să mă împuşti? Vino, sunt la o nuntă' - Dialogul fabulos între interlopi cu câteva minute înainte de odioasa crimă din SUA
gandul.ro
Anamaria Prodan, `lucrată` pe la spate de dușmanul ei de moarte! Din cauza lui, Gigi Becali a umilit-o și a râs de propunerile ei
prosport.ro
"I-am distrus tinerețea și m-a executat". Ce i-a facut o femeie lui Cristi Borcea. S-a dus la toți medicii, dar nu găsește tratament
antenasport.ro
Când avea numai 15 ani cucerea lumea cu Laguna albastră. Ce mai face și cum arată Brooke Shields la 55 de ani
CaTine.ro
După marele concert marca RBD, Maite Perroni vorbește despre refuzul foștilor ei colegi, Poncho și Dulce
tvhappy.ro
ULTIMELE ȘTIRI
16:22 Trei noi cazuri de infectare cu noua tulpină de coronavirus. Două dintre ele sunt din focarul de la Şcoala 28 16:11 Un român care fura bani din cutia milei cu un cârlig de pescuit, judecat în Irlanda 15:56 Un ursuleţ panda a devenit viral pe internet. Animăluţul s-a ataşat atât de mult de îngrijitorul său încât nu vrea să-l lase să plece 15:44 Doi români, tată şi fiu, au furat materiale de construcţie de zeci de mii de euro, în Cipru 15:39 Vlad Voiculescu anunță controale la centrele de vaccinare: ”Există persoane imunizate marcate ca eligibile pentru etapa a 3-a” 15:38 În februarie începe vaccinarea cu Moderna, cadrele didactice amânate două săptămâni. Care sunt diferentele între Pfizer şi Moderna 15:23 Pfizer primește ajutor de la o companie farmaceutică rivală pentru producerea vaccinului anti-Covid 15:06 Moarte misterioasă în Germania, polițiștii publică fotografii cu tatuajul și hainele victimei, solicitând sprijin internațional 14:52 Bulgaria anunță noi condiții de intrare în țară pentru români, de vineri 14:51 Întrebări cu privire la testele făcute acasă. Deşi au simptome de Covid, mulţi români nu declară rezultatele la DSP
CITEȘTE PE A1.ro
Ce mai face și cum arată Oana Lis, soția lui Viorel, de când a dispărut din spațiul public
A1.RO
Mihai Morar s-a vaccinat împotriva COVID-19. Ce a spus despre starea lui de sănătate
A1.RO