Video Radu Rotaru, eroul nevăzut din spatele spitalelor mobile
Locurile tot mai puţine la terapie intensivă şi numarul din ce în ce mai mare al cazurilor grave de COVID transformă spitalele din România în adevărate teatre de război. Unităţile mobile ATI sunt aşteptate cu înfrigurare în judeţele în care paturile de la Terapie Intensivă sunt insuficiente.
- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
- Radu Rotaru duce spitalele mobile acolo unde este nevoie de ele.
- După Galaţi şi Timişoara, acum a venit rândul Botoşaniului.
Dar pentru ca unitatea mobilă să devină funcţională, este nevoie de timp şi pricepere. Iar medicul Radu Rotaru este unul dintre puţinii români care pot transforma containerele cu echipamente în locuri unde vieţile sunt salvate.
Radu Rotaru duce spitalele mobile acolo unde este nevoie de ele. După Galaţi şi Timişoara, acum a venit rândul Botoşaniului.
Şi-a propus ca toate piesele şi echipamentele să fie montate în patru ore. A învăţat tot ce presupune montarea, dotarea şi utilarea unităţilor mobile ATI. Ştie exact unde se potriveşte fiecare şurub şi fiecare panou. Aşa că îi este uşor să monteze ca într-un puzzle fiecare parte din aceste module.
Radu Rotaru - medic: Eu m-am ocupat de fiecare aspect, inclusiv cele tehnice de când a început acest proiect, motiv pentru care îmi vine foarte ușor acuma să știu exact fiecare lucru unde vine
În vârstă de 27 de ani, Radu Rotaru este medic urgentist şi a coordonat, prin Fundaţia pentru SMURD, încă din primăvară, tot proiectul prin care s-au cumparat şi dotat spitalele mobile din România, cinci la număr. Pentru asta s-a documentat temeinic, a purtat discuţii cu furnizori de echipamente medicale, a pus întrebări şi a făcut proiectul.
Radu Rotaru - medic: Am învățat foarte mult pe contr propriu și luând fiecare subansamblu din unitate și dându-i de cap și intreaband în stânga dreapta, stand de vorba cu orice inginer pe care îl prindeam. Nu ne plângem prea mult, facem ce e nevoie să facem.
De loc din Cluj, tânărul medic provine dintr-o familie de medici şi a devenit voluntar SMURD încă de când era în liceu. Acum locuieşte în Bucureşti, dar n-a mai ajuns acasă de trei săptămâni. Însă pentru el nu distanţa faţă de cei dragi e cea mai dureroasă, ci faptul că, în ciuda eforturilor pe care toţi medicii le fac, încă există oameni care nu cred în existenţa virusului.
Radu Rotaru - medic: Îţi dai seama că e un război şi o luptă pe care o câştigi în afara spitalului, nu în spital.
Unităţile mobile de Terapie Intensivă au costat câte 271.000 de dolari bucata, plus costurile pentru aparatură şi echipamente medicale. La spitalul pe roţi care a ajuns la Botoşani a contribuit şi Fundaţia Mereu Aproape.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰