RĂSTURNARE de situaţie în cazul operei lui Brâncuşi: "Cumințenia Pământului" se întoarce la proprietari
Sculptura lui Constantin Brâncuși, "Cumințenia Pământului", pentru cumpărarea căreia a fost lansată o subscripție publică națională, a fost predată, vineri, proprietarilor de drept.
Sculptura lui Constantin Brâncuși, "Cumințenia Pământului", pentru cumpărarea căreia a fost lansată o subscripție publică națională, a fost predată, vineri, proprietarilor de drept.
"Urmare a încetării contractului de comodat, încheiat între Muzeul Național Cotroceni, în calitate de comodatar, și doamnele Paula Ionescu și Alina Șerbănescu, în calitate de comodante, având ca obiect transmiterea folosinței sculpturii 'Cumințenia Pământului', azi, 10 iunie 2016, opera marelui artist Constantin Brâncuși a fost predată proprietarilor de drept, conform prevederilor contractuale și legislației în vigoare privind respectarea normelor de conservare pentru bunurile culturale mobile", se arată într-un comunicat al Muzeului Național Cotroceni transmis, vineri, Agerpres.
Realizată în 1907, în calcar crinoidal (primul posesor al sculpturii povestea că știe de la Brâncuși că ar fi folosit pentru corpul statuetei un bloc de piatră din catacombele Parisului — grotele Savonnieres), "Cumințenia Pământului", alături de opere precum "Sărutul" și "Rugăciunea", marchează cea mai apreciată perioadă de creație a sculptorului român.
Opera a avut, de-a lungul istoriei, doi proprietari, familia inginerului Gheorghe Romașcu, un bun prieten al lui Brâncuși, care i-a vândut direct lucrarea acestuia, și în perioada comunistă statul român, care a luat în mod abuziv "Cumințenia Pământului", expusă timp de 50 de ani la Muzeul Național de Artă al României.
Gheorghe Romașcu a cumpărat "Cumințenia Pământului" de la Brâncuși, în 1911. "Există și o scrisoare originală creată de mâna și creierul lui Brâncuși care se adresează în România unor organizatori de expoziție cu precizarea clară că ar dori ca la ieșirea din expoziție lucrarea să îi fie dată inginerului Romașcu. ("Cumințenia Pământului") a participat în 1912 la o expoziție care a cam șocat pentru că ieșea din standarde", declara, în februarie, pentru AGERPRES, reprezentantul Casei Artmark, Valeriu Sângeorzan.
În 1957, regimul comunist a luat în mod abuziv lucrarea, pe care a expus-o în Muzeul de Artă al României. În 2012, în urma unui proces lung, opera a fost retrocedată moștenitorilor lui Romașcu.
În 2014, "Cumințenia Pământului" a fost prezentată în cadrul expoziției private dedicate avangardei românești "Showcasing Romanian Avant-garde Art, from Private Collections, on exclusive display", organizată de către Artmark la București, cu prilejul vizitei a aproximativ 20 de importanți colecționari din Marea Britanie, Franța, Rusia, Norvegia, Germania.
În primăvara acestui an, proprietarii "Cumințeniei Pământului" au acceptat oferta de achiziție propusă de comisia de negociere mandatată de Guvernul României condusă de fostul ministru al Culturii Vlad Alexandrescu, în valoare de 11 milioane de euro. Din această sumă, Guvernul va plăti 5 milioane de euro, iar pentru restul ei Ministerul Culturii a lansat o subscripție publică națională.
Potrivit Guvernului, subscripția publică a reușit să adune, până pe 30 mai, 138.188 de euro.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰