Antena Meniu Search
x

RCA pentru o lună e doar aparent mai ieftină, pentru că are comisioane şi de 100%

De cand legislaţia o permite, sute de mii de şoferi au mers pe varianta ieftină şi la îndemână de "poliţă RCA pentru o lună"!

Vezi și

De cand legislaţia o permite, sute de mii de şoferi au mers pe varianta ieftină şi la îndemână de "poliţă RCA pentru o lună"! Cine îşi cumpără o astfel de asigurare plăteşte câţiva zeci de lei. Atractive la început, puţini şoferi ştiu că asigurările obligatorii pe o lună ascund comisioane de la 5% până la 100%, în funcţie de compania de asigurare.

În prima jumătate a anului, şoferii de la noi au cumpărat peste 600.000 de asigurări RCA pentru o lună. Astfel de asigurări sunt o gură de oxigen pentru şoferii care suportă cu greu costurile RCA.

Cristian Muntean, preşedintele ASSAI: "Are legătură cu eliminarea timbrului de mediu. Clienţii care cumpără sunt samsarii de maşini. CUT şi a doua categorie sunt cei care locuiesc în zonele rurale cu venituri mici care doar ocazional ajung în zonele urbane şi doar atunci îşi cumpără poliţa RCA." 

Doar că puţini ştiu că o astfel de asigurare  pentru o lună înseamnă şi comsioane pentru şoferi. Ele sunt stabilite de asigurător, fără a exista o reglementare. Sergiu Berceanu, broker de asigurări: "Dacă le pui bucată cu bucată poţi să ajungi spre 30%, depinde de asigurător şi de apetitul lui. Adunând lună cu lună este clar că ajungem la un cost mai mare decât dacă am face pe 6 luni sau 12 luni." 

Pentru o maşină de oraş, cea mai ieftină asigurare pentru o lună costă 25 de lei. Adică, asigurătorul, după ce a împărţit costul total al poliţei la 12 luni, mai câştigă un comision de 5% la fiecare asigurare. Sunt şi cazuri extreme în care, la asigurătorul cel mai scump, poliţa pe o lună este dublă, adică 50 de lei. Ceea ce înseamnă că, la final de an, dacă şoferul îşi înnoieşte poliţa în fiecare lună, la acelaşi asigurător, va mai plăti în plus costul unei asigurări pe un an. 

Cea mai des încheiată asigurare a fost poliţa RCA cu o valabilitate de şase luni, fiind urmată de cea pe un an. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri sociale » RCA pentru o lună e doar aparent mai ieftină, pentru că are comisioane şi de 100%