Foto Recensământul 2022 se apropie de final. Data limită este 31 iulie
Recensământul 2022 se apropie de final. Data limită este 31 iulie. Procesul de recenzare nu a decurs pe atât de bine pe cât sperau autorităţile. Tocmai din acest motiv, data limită până la care românii se pot recenza a fost prelungită până la 31 iulie.
Recensământul 2022 se apropie de final. Data limită este 31 iulie. Recensământul 2022 ar fi trebuit să se încheie încă de pe data de 17 iulie, însă perioada a mai fost prelungită din cauza ritmului lent de recenzare din mai multe localități ale țării. Astfel, în toată ţara au fost deschise puncte fixe de recenzare.
Ce trebuie să facă cei care nu au fost recenzaţi încă
Completarea chestionarului de recensământ durează între 10 și 20 de minute. România se află la al treisprezecelea recensământ din istorie şi al patrulea după Revoluţia din 1989.
Obiectivul Recensământului este acela de a afla numărul populației care trăiește pe teritoriul României, informații referitoare la condițiile de locuit, de la nivel național până la nivel de sat și comunități locale. Aceste informații sunt folosite la construirea de politici publice reprezentative, la alocarea fondurilor locale pe baza numărului de locuitori, a caracteristicilor și distribuției lor la nivel național și local. La nivel european, numărul de locuitori ai României este criteriu de alocare a fondurilor europene
După ce în Bucureşti puţin peste jumătate din populaţie s-a recenzat, autorităţile au decis să ceară sprijinul primăriilor. Sectorul 6 s-a mobilizat cel mai bine şi a pus la dispoziţie 30 de locaţii pentru recenzare amenajate în şcoli, instituţii şi spaţii publice. Nu mai puţin de 70 de recenzorii sunt la dispoziţia oamenilor, iar primărul sectorului 6, Ciprian Ciucu, a asigurat cetăţenii că sunt aşteptaţi cu scaune şi apă rece.
De asemenea, bucureştenii se pot recenza şi la punctele deschise în stațiile de metrou. Aceste puncte vor funcționa până la finalul Recensământului în intervalul orar 9.00-21.00. La nivel naţional, există peste 700 de centre de recenzare unde vă puteţi prezenta.
Bucureşti şi Timiş, codaşe la recenzare
Potrivit datelor oferite de Institutul Naţional de Statistică, Bucureşti plus regiunea Ilfov şi judeţul Timiş sunt codaşe în clasamentul recenzării. În Bucureşti, doar puţin peste 50% dintre locuitori au luat parte la procesul de recenzare. În Timiş, un judeţ cu o populaţie de aproximativ 700.000 de locuitori, doar 50% dintre persoane s-au recenzat.
Liderii la recenzare sunt locuitorii din judeţele Botoşani, primul judeţ din ţară care a raport 100% din populaţie recenzată, Vrancea şi Bistriţa-Năsăud. Autorităţile din Botoşani au declarat că au întâmpinat aceeaşi reticenţă din partea oamenilor, dar au apelat la ajutorul medicilor de familie, preoţilor sau chiar poliţiştilor locali pentru a convinge cetăţenii să-şi dea datele.
Cum poţi verifica dacă ai completat formularul corect
Cine vrea să vadă dacă a completat corect chestionarul de autorecenzare trebuie să intre pe site-ul recensamantromania.ro. Există aici o secţiune numită dovada autorecenzării, unde trebuie introdus CNP-ul. În cazul în care datele au fost completate corect, va fi eliberată această dovadă de autorecenzare. În cazul în care nu sunt corect completate, va exista un mesaj care vă va anunţa acest lucru.
Amenda pentru cei care refuză recensământul poate ajunge la 3.000 de lei
Recensământul este un proces la care orice cetăţean al României trebuie să ia parte. Cei care refuză sau ignoră procesul de recenzare se pot trezi cu amenzi usturătoare. Cea mai mică amendă în acest caz este 1.000 de lei, dar cuantumul penalităţii poate ajunge până la 3.000 de lei. Cei care nu s-au recenzat, se pot adresa centrelor special amenajate până pe 24 iulie.Perioada de recenzare a fost prelungită de două ori.
Recensământul Populaţiei şi Locuinţelor (RPL2021) este primul recensământ din România organizat integral în format digital. Întregul proces al colectării datelor se desfăşoară cu asigurarea confidenţialităţii şi protecţiei depline a informaţiilor. România se află la al treisprezecelea recensământ din istorie şi al patrulea după Revoluţia din 1989. Pentru informaţii detaliate privind desfăşurarea RPL2021, poate fi consultat site-ul recensamantromania.ro.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰