Antena Meniu Search
x

Recomandările specialiştilor în legătură cu liberalizarea pieţei energiei electrice

Prima zi din noul an ar putea veni cu scumpiri la curent de peste 10%. Este data de la care se liberalizează piaţa energiei electrice. În mod normal, ar trebui să avem parte de ieftiniri, dar specialiştii spun că acest lucru nu se va întâmpla. Tot de la 1 ianuarie, Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei majorează o serie de tarife, iar asta se va reflecta şi în costul total al facturii.   

Andra Mitu
de Andra Mitu

la 17.12.2020, 19:53

Vezi și
  • Românii ar urma să achite cu 11% mai puţin la plata facturii pentru energie electrică, din ianuarie anul viitor.
  • Experţii recomandă românilor să studieze cu atenţie ofertele furnizorilor de energie electrică.

De la anul, cei aproape şase milioane de consumatori casnici nu vor mai plăti energie electrică la tarife reglementate de stat, ci vor avea posibilitatea să îşi schimbe singuri furnizorul actual cu un altul care vine cu o ofertă mai avantajoasă. 

Deocamdată părerile consumatorilor sunt împărţite între "nu sunt foarte mulţumită, așa că voi căuta să îl schimb, să văd ce oferă alții și, în funcție de asta, să îl schimb" şi "n-aș schimba furnizorul deocamdată, cel puțin până nu mă documentez. Nu știu exact care sunt tarifele, știți foarte bine că se trimit informări, dar nu se explică foarte clar care e diferența de preț sau care sunt tarifele finale".

Din ianuarie plătim cu până la 11% în plus la factura pentru energie electrică

Virgil Popescu, ministrul Economiei: Dacă consumi puțin și e o diferență de 6, 7 lei, omul preferă să rămână, dar trebuie să se gândească că 3, 5, 6 lei la factură la milioane de clienți înseamnă ceva pentru acei furnizori. Dacă sunt nemulțumiți, se pot muta.

În mod firesc, liberalizarea pieţei ar trebui să vină la pachet cu ieftiniri, cum s-a-ntâmplat şi în vară, în cazul gazelor naturale. Doar că, de la 1 ianuarie, ANRE majorează o serie de tarife din factură, iar asta va duce la scumpiri. Experţii în Energie spun că vom ajunge să plătim cu până la 11 la sută mai mult. 

Dumitru Chisăliţă, expert în Energie: La 1 ianuarie 2021 conjunctura actuală arată că vom avea o creștere a preţului energiei electrice. Pe de-o parte datorat creșterii tarifelor de transport distribuţie, pe de altă parte, datorită faptului că unii dintre furnizori au venit cu oferte mai mari.

Un calcul simplu arată că o familie care locuieşte într-un apartament cu două camere şi are un consum mediu de 100 de kilowaţi pe lună va plăti mai mult cu şase lei. În cazul celor care stau la casă şi au un consum mediu de 180 kilowaţi pe lună, factura se va majora cu 12 lei.

Din acest punct de vedere, oamenii sunt nemulţumiţi: "Ca de fiecare dată așa se întâmplă. La o măsură nouă sunt preţuri și tarife mai mari".

Experţii recomandă românilor să studieze ofertele furnizorilor de energie electrică

Virgil Popescu, ministrul Economiei: Aş fi fost mai prudent din punctul de vedere al ANRE și aş fi amânat mărirea de tarif în distribuție. Pentru că mărirea de tarif dă un semnal în piață că se poate mări.

Pentru a resimţi cât mai puţin scumpirile, experţii în Energie ne sfătuiesc să studiem cu atenţie ofertele furnizorilor. 

Dumitru Chisăliţă, expert în Energie: Recomandarea mea este ca fiecare să se uite pe comparatorul de preț al ANRE-ului.

Este important să ne uităm la preţul final, pentru că acela include toate tarifele. În plus, înainte să încheiem un contract nou, trebuie să citim cu mare atenţie clauzele pentru a nu cădea în capcane. În acest moment, 2,6 milioane de clienţi casnici sunt deja în piata concurenţială.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri sociale » Recomandările specialiştilor în legătură cu liberalizarea pieţei energiei electrice