Antena Meniu Search
x

Record de studenți la examenul de rezidențiat. 1600 dintre ei nu vor avea loc în spitale

Emoţii mari pentru tinerii medici! Peste 8 mii de candidaţi au susţinut astăzi examenul de rezidenţiat. Au fost cei mai mulţi din ultimii ani. Un record care i-a surprins chiar şi pe cei din Ministerul Sănătăţii.

Vezi și

Emoţii mari pentru tinerii medici! Peste 8 mii de candidaţi au susţinut astăzi examenul de rezidenţiat. Au fost cei mai mulţi din ultimii ani. Un record care i-a surprins chiar şi pe cei din Ministerul Sănătăţii.

Haideţi să vedeţi cât de mare este concurenţa. La medicina dentară sunt patru candidaţi pe un loc, la nivel naţional, şi 6 în Bucureşti. Urmează medicina generală şi apoi farmacia, unde pe acelaşi loc se bat doi medici. Cu toate că sunt mulţi absolvenţi, statul nu reuşeşte să le facă loc în spitale. Deşi am avea nevoie de peste 13 mii de specialişti, 20 la sută dintre cei care au dat azi Rezidenţiatul nu vor putea profesa în spitalele de stat.

Peste 1600 de medici dintre cei 8420 care s-au înscris la examenul de rezidenţiat de anul acesta nu au loc în spitale. Cu toţii speră, însă, că cei şase ani de studii să fie de folos pentru ei. 

Examenul de anul acesta a fost mai greu decât se aşteptau tinerii. Cele 200 de grile pe care le-au avut de rezolvat în patru ore le-au dat bătăi de cap. Iar cei care sperau la un punctaj mare, aşteaptă acum cu emoţii repartizarea finală de săptămâna viitoare. 

Cea mai mare concurenţă a fost la medicina dentară, cu 6 candidaţi pe un singur loc. Au urmat medicina generală şi farmacia, cu câte doi candidaţi pe loc. Cele mai căutate specializări de anul acesta sunt cardiologia, endocrinologia şi gastroenterologia. 

Multe locuri, dar nu suficiente, spun tinerii. Dacă ne uităm şi la lista de posturi din spitale, situaţia se schimbă. La epidemiologie, de exemplu, domeniu în care ne lipsesc cel puţin 200 de specialişti, există teoretic 47 de locuri anul acesta. Însă directorii de spitale au găsit bani doar pentru 17 angajaţi în toata ţara.  

Gabriela are 31 de ani şi după ce a studiat medicina în Italia, a hotărât să dea examenul de Rezidenţiat în România, unde vrea să-şi găsească un loc de muncă.

Din ce în ce mai mulţi tineri se gândesc să rămână în România, mai ales de când salariile din sănătate au fost majorate. În unele cazuri, s-au triplat. 

Un medic rezident de anul I, care avea înainte un salariu brut de aproape 3 mii de lei, primeşte acum peste 5 mii de lei. În al doilea an suma ajunge la 6 mii, iar dacă vorbim despre anul al patrulea de rezidentiat, salariul brut depăşeşte 7 mii de lei.  

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri sociale » Record de studenți la examenul de rezidențiat. 1600 dintre ei nu vor avea loc în spitale