Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Recordul deceniului în materie de job-uri: 12 milioane de aplicări pe site-urile de recrutare. Care sunt pretenţiile noilor generaţii

2021 a fost un an dificil. Din cauza pandemiei, mulţi şi-au pierdut locurile de muncă. Nu mai puţin de 12 milioane de aplicări au fost făcute pe site-urile de recrutare, un record în ultimul deceniu. Potenţialii angajaţi caută job-uri adaptate condiţiilor sanitare, cu program flexibil şi posibilitatea să lucreze de acasă. Sunt disponibile însă doar 300 de mii de oferte de angajare.

de Redactia Observator

la 09.01.2022 , 20:40

Pentru mulţi, 2021 a fost anul marilor schimbări pe plan profesional. 

''În primul rând, mă interesează salariul şi colectivul.''

''Bonusări şi lucruri de genul ăsta, să poţi să creşti într-o companie mare, să ai de la cine învăţa.'' 

Vezi și

O singură platformă de recrutări a avut, anul trecut, peste 12,6 milioane de aplicări.

Pe acelaşi subiect

Roxana Draghici, director vânzări platformă recrutari: Deci candidaţii au avut de unde să aleagă şi găsirea unui loc de muncă nu a mai fost o necesitate, ci o opţiune pentru ei. 

Ana Vişian, marketing manager platformă recrutare: Oamenii nu demisionează să nu mai lucreze. Demisionează pentru a se duce către un angajator mai bun. Şi aici va veni bătălia între angajatori, în beneficii, în salariu, în modul de lucru.

Care sunt pretenţiile noilor generaţii

Pandemia a revoluţionat modul în care lucrăm, iar pretenţiile s-au schimbat radical. Pentru 6 din 10 români, programul fix de la 9 la 5, de luni până vineri, nu mai este atractiv. Cei din generaţiile Z şi Milennials îşi doresc un program flexibil, care să le permită să lucreze de oriunde, chiar şi de acasă, dar nu mai mult de două zile pe săptămână. Tocmai de aceea, multinaţionalele sunt locul de muncă ideal pentru 40 la sută dintre români. 

Ana Vişian, marketing manager platformă recrutare: Tinerii, mai degrabă, caută un manager care să-i ghideze si un mentor de la care sa înveţe şi caută flexibilitate şi în această zonă de învăţare. 

Cele mai multe CV-uri au fost depuse pentru job-uri în industria IT şi cea de retail, în zona de prestări de servicii, dar şi pentru locuri de muncă în call-center şi instituţii bancare. De cealaltă parte, foarte puţini români şi-au dorit să se angajeze în fabrici de textile, să devină brokeri de asigurări, profesori sau antrenori. Iar industria HoReCa a fost cea mai afectată de lipsa forţei de muncă. 

Ionuţ Melintescu, director restaurant: Job-uri sunt disponibile, dar nu sunt persoane calificate care să îşi dorească să vină în domeniul acesta. Încercăm să dezvoltăm tineri fără experienţă, cu care să putem să lucrăm în continuare. 

Locurile de muncă disponibile acum se apropie de cele de dinainte de pandemie. 

Roxana Drăghici, director vânzări platformă recrutari: Dorinţa candidaţilor de a aplica la job-uri în străinătate este la un nivel minim istoric. 

Ana Vişian, marketing manager platformă recrutare: Foarte multe job-uri de conent manager pentru un magazin online. E o persoană care introduce persoanele, le urmăreşte, răspunde clienţilor. E un job care mai acum nişte ani nu există. 

În acelaşi timp, 61% dintre românii între 18 şi 30 de ani speră că se vor angaja la locul de muncă visat în mai puţin de şase luni. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
SONDAJ: Aţi folosit un Advent Calendar în perioada sărbătorilor de iarnă?
Observator » Ştiri sociale » Recordul deceniului în materie de job-uri: 12 milioane de aplicări pe site-urile de recrutare. Care sunt pretenţiile noilor generaţii