Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Update Reguli noi pentru botez după moartea bebelușului din Suceava. Decizii oficiale luate la ședința extraordinară a Sfântului Sinod

Preoţii vor fi obligaţi să discute cu părinţii şi cu naşii copilului pentru a fi siguri că starea de sănătate a nou-născutului permite afundarea în cristelniţă. Este una dintre hotărârile pe care Sfântul Sinod le-a luat în această seară. Decizia vine la aproape o lună de când un copil a murit la Suceava după ce a fost botezat

de Mădălina Iacob

la 25.02.2021 , 21:36

  • Noile hotărâri au fost publicate de către Basilica, agenția de știri a Patriarhiei Române

Update 21:30: Decizii oficiale luate de Sfâtul Sinod, privind botezul:

Sfântul Sinod a reamintit obligaţia statutară a Bisericii Ortodoxe Române de a rămâne în comuniune şi unitate dogmatică (doctrinară), liturgică (sacramentală) și canonică (disciplinară) cu Biserica Ortodoxă universală. Prin urmare, Biserica Ortodoxă Română nu poate modifica doctrina sa, ritualul său liturgic-sacramental şi disciplina sa canonică, îndemnând pe toți slujitorii săi la mai multă responsabilitate în săvârșirea Sfintelor Taine şi ierurgii.

În acest sens, luând act de discuțiile, îngrijorările şi neînțelegerile apărute în spaţiul public pe tema Botezului copiilor cu sănătate precară, Sfântul Sinod a făcut câteva precizări:

Vezi și

1) înainte de săvârșirea Sfintei Taine a Botezului, preotul are obligația de a se întâlni cu părinții și nașii copilului, care, după consultarea lor cu medicul pediatru, vor prezenta preotului starea de sănătate a copilului şi dorinţa ca el să fie botezat;

2) în cadrul Facultăților de Teologie din Patriarhia Română se va acorda o atenție sporită practicii liturgice referitoare la săvârșirea actului întreitei „afundări” din timpul slujbei Botezului, practică liturgică obligatorie pentru studenții teologi din anii terminali ai secțiilor de Teologie Pastorală;

3) în fiecare protopopiat din cuprinsul Patriarhiei Române va fi organizată o consfătuire anuală cu preoţii, referitoare la săvârșirea corectă a fiecărei Sfinte Taine. Vor fi susținute, de asemenea, cateheze cu credincioşii privind semnificaţia duhovnicească a Sfintelor Taine.

Discuții în Patriarhia Română, după tragedia de la Suceava

Botezul nu poate fi modificat și nu există niciun motiv pentru asta. Este poziția fermă pe care ne-a transmis-o Patriarhia astăzi. Ce se va schimbă după ședința din această seară?

- Preoții au obligația de a acorda maximă atenție modului în care săvârșesc Sfintele Taine.

- Preoții au datoria să le prezinte părinților și nașilor învățătura ortodoxă despre Botez. Asta înseamnă că le vor explică întreita afundare și taina botezului veche de mii de ani. 

- Înainte de asta, preotul se va întâlni cu părinții și nașii copilului care urmează a fi botezat, asigurându-se împreună cu aceștia de starea bună de sănătate a copilului.

Așadar, vor există recomandări clare pentru părinți și preoți, pentru situații specifice, mai ales în cazul copiilor bolnavi sau prematuri - aceștia nu vor fi afundați în întregime în cristelniță.  

Cazul bebelușului mort după botez împarte societatea în două

Moartea unui copil în timpul slujbei de botez împarte societatea în două. În timp ce unii cer ca ritualul să fie schimbat, alţii dau vina pe părinţii bebeluşului pentru tragedie. 

Modificaţi ritualul botezului - este cerinţa a zeci de mii de români, adresată Bisericii Ortodoxe, sub forma unei petiţii. Iniţiativa a luat amploare după tragedia de la Suceava, unde un bebeluş a murit, după ce a fost înecat în cristelniţă. Oameni cer să se renunţe la scufundarea totală a copiilor în apa sfinţită.

Să faci o petiție într-o societate democratică este perfect legal, spune purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, însă atunci când aceasta se adresează unei instituții de cult, lucrurile se complică. Așadar, în Biserica Română, felul în care se va face ritualul Botezului trebuie să țină cont de canoane și de orânduieli. Responsabilitatea este exclusiv a membrilor bisericii.

În urma tragediei de la Suceava, primul înalt prelat care a vorbit despre reforma ritualului botezului a fost ÎPS Argeșului Calinic. Acesta a transmis o circulară către preoții din patriarhiile păstorite de el în care le cerea să țină cont de părerea familiei, dar și de starea de sănătate a copilului atunci când fac un botez.

Totuși, la trei zile a revenit asupra documentului, a spus că a avut doar caracter informativ și în niciun caz nu intră în discuție să se abată de la canoanele religioase.

Mădălina Iacob Like

De la prima transmisiune live, la înâlnirea cu Papa Francisc, funeraliile Reginei Elisabeta a doua, încoronarea regelui Charles şi până la ceremonia luminii sfinte din Ierusalim, meseria de jurnalist mă surprinde şi mă învaţă întotdeauna câte ceva.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri sociale » Reguli noi pentru botez după moartea bebelușului din Suceava. Decizii oficiale luate la ședința extraordinară a Sfântului Sinod