Antena Meniu Search
x

Video Zeci de mii de români au semnat o petiție adresată BOR prin care cer modificarea ritualului botezului. Reacția Patriarhiei

Modificaţi ritualul botezului - este cerinţa a zeci de mii de români, adresată Bisericii Ortodoxe, sub forma unei petiţii. Iniţiativa a luat amploare după tragedia de la Suceava, unde un bebeluş a murit, după ce a fost înecat în cristelniţă. Oameni cer să se renunţe la scufundarea totală a copiilor în apa sfinţită.

Cristina Oprea
de Cristina Oprea

la 16.02.2021, 17:39

Vezi și
  • Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1

Să faci o petiție într-o societate democratică este perfect legal, spune purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, însă atunci când aceasta se adresează unei instituții de cult, lucrurile se complică. Așadar, în Biserica Română, felul în care se va face ritualul Botezului trebuie să țină cont de canoane și de orânduieli. Responsabilitatea este exclusiv a membrilor bisericii. 

În urma tragediei de la Suceava, primul înalt prelat care a vorbit despre reforma ritualului botezului a fost ÎPS Argeșului Calinic. Acesta a transmis o circulară către preoții din patriarhiile păstorite de el în care le cerea să țină cont de părerea familiei, dar și de starea de sănătate a copilului atunci când fac un botez.

Totuși, la trei zile a revenit asupra documentului, a spus că a avut doar caracter informativ și în niciun caz nu intră în discuție să se abată de la canoanele religioase.

Filmul tragediei de la Suceava

Moartea bebelușului a survenit pe 1 februarie, la o zi, după ce acesta a făcut stop cardio-respirator, în urma ritualului de botez. Copilul a fost creştinat la Biserica "Sf. Constantin şi Elena" din Suceava.

Observator a publicat primele imagini cu momentul în care bebelușul din Suceava, care a murit după botez, este băgat în cristelniță.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Spitalului Judeţean de Urgenţă Suceava, Dan Teodorovici, bebeluşul a fost găsit în stop cardio-respirator de echipajul SMURD care a intervenit la faţa locului, l-a resuscitat şi apoi l-a transportat la spital.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri sociale » Zeci de mii de români au semnat o petiție adresată BOR prin care cer modificarea ritualului botezului. Reacția Patriarhiei